SVE NAGLAŠENIJI PROBLEM / Hoće li učenici zbog štrajka izgubiti dio odmora? 'Nitko ne želi da nam smanje zimske praznike'

Jedna od opcija je da se nastava nadoknađuje subotom, što također nije najdraže učenicima i roditeljima

8.11.2019.
8:31
VOYO logo

Mnogi roditelji strepe koji će od četiri prijedloga Ministarstva obrazovanja odabrati škole kako bi nadoknadili nastavu zbog dana provedenih u štrajku.

Uz radne nenastavne dane, neke će škole vjerojatno izgubljene sate nadoknađivati subotom što izaziva veliki otpor. Zabrinuti su i maturanti, jer mnogi upravo subotu koriste za pripremu mature. Kako će se škole snaći istražila je naša Matea Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz svoje su profesore u štrajku, ali maturanti već sada računaju i brinu se kako će nadoknaditi nastavu.

"Mi smo maturanti i velika većina nas će ići na pripreme za maturu vikendom, tako da nam ne bi pasalo subotom nadoknada", kaže maturantica Klara Kulić, a njena kolegica Helena Barić ipak brine zbog jednog detalja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nam smanje zimske praznike, to stvarno nitko ne želi. A pomicanje matura nam isto nije najdraže, jer opet ljeto gubimo."

Četiri su opcije. Izgubljeni sati mogu se nadoknaditi u nenastavne dane, subotom, a zadnje su opcije, ako štrajk potraje - skraćivanje praznika i produljenje školske godine. Zagrebačka Deseta gimnazija "Ivan Supek" zbog štrajka je do sada izgubila pet nastavnih dana, no ravnateljica Željka Frković umiruje učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo po predmetima ovisno o fondu sati, koji se treba nadoknaditi pa onda možda neku subotu odradimo."

No, zbog najavljenih nadoknada subotom dio roditelja već sada negoduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bože moj, morat ćemo nadoknaditi, što sad. Kako bude drugima, tako će i njima", ističe Jelena iz Zadra.

Na pitanje što ako roditelji odbiju poslati svoje dijete u školu u Ministarstvu obrazovanja kažu da se nadoknada održava ponajprije zbog učenika te da ne mogu utjecati na odluku roditelja, koji su odgovorni za svoje dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Sveta Klara, gdje nastavu neće odrađivati subotom, kažu da će izostanakdjeteta opravdati, ako ne dođe zbog već isplaniranih obveza.

"Naravno da ćemo se postaviti da će biti opravdano i da će imati potpunu podršku. Svaku ispriku ćemo uvažiti", naglasila je ravnateljica OŠ Sveta Klara Tajana Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije sigurno hoće li u ponedjeljak doći do dogovora između Vlade i sindikata ili će se štrajk nastaviti pa se time i školska godina produljiti.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo