uhljebistan

Hrvatska kao obećana zemlja za birokrate: 27 milijardi kuna plaćamo županije, gradove i općine – njih 576

Hrvatska s oko četiri milijuna stanovnika ima čak 576 lokalnih jedinica – 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb koji ima poseban status grada i županije, piše Index.

Ta mreža zapošljava preko 14 tisuća ljudi, a prošle godine njihovi rashodi iznosili su oko 27 milijardi kuna. Stručnjaci već godinama upozoravaju da je tom sustavu potrebna reforma jer je nastao prije svega za potrebe stranačkog uhljebljivanja.

Svaka velika stranka, ili ona koja to namjerava postati, mora na terenu imati ogromnu mrežu aktivista, skupljača potpisa, postavljača plakata kojima se mora nekako odužiti, a to je najjednostavnije učiniti kroz mrežu lokalnih jedinica. Ako imaš grad, moraš imati i gradsko vijeće te razne službe, a u njima možeš zaposliti svoje ljude, stoji u Indexovom istraživanju.

Nevjerojatni su i podaci koje Index iznosi vezano za troškove, naime kada se malo dublje zaviri u troškove županija, gradova i općina, vidljivo je da su njihovi ukupni troškovi za zaposlene 2,4 milijarde kuna, od čega su bruto plaće nešto više od 1,9 milijardi.

Materijalni troškovi lokalnih jedinica iznose oko 6,5 milijardi kuna, od čega su, primjerice, naknade troškova zaposlenima 111 milijuna kuna, službena putovanja 27,5 milijuna kuna, naknade za prijevoz, rad na terenu i odvojeni život 65 milijuna kuna. Kako bi naši lokalni službenici bili što stručniji u svom poslu, tu su i troškovi za usavršavanje koji su prošle godine iznosili 15 milijuna kuna.

Jedna od većih stavki je i “Rashodi za materijal i energiju”, koji su iznosili 602 milijuna kuna, od čega su na energiju potrošena 442 milijuna kuna, a veća stavka je i uredski materijal koji je koštao preko 66 milijuna kuna.

Napomenimo da samo na promidžbu lokalne zajednice troše preko 150 milijuna naših kuna godišnje, a na “intelektualne usluge” 437. Milijuna. Kuna. Naših.

Cijelo istraživanje Indexa možete pročitati ovdje. A onda okriviti Srbe, ustaše, partizane, masone, orjunaše ili udbu za ovakvu statistiku. Čisto da čovjek lakše provari podatke.

Komentiraj