dunja mazzocco drvar / Hrvatska na udaru toplinskog vala! No, zbog jedne stvari doživljaj ljeta neće biti potpun

Image
Foto: Pixsell

Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura odstupa od prosjeka

7.6.2019.
18:43
Pixsell
VOYO logo

A što da vam kažem? Vapili ste za ljetom, i eto ga! U zapadnu Hrvatsku stiglo je na prepad, a sada se već širi na ostatak zemlje. Ljeto u lipnju više i nije tako rijetka pojava, unatrag 30 godina nije bilo nijednog lipnja u kojem temperatura nije prešla 30 Celzijevih stupnjeva. Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura za 5 i više stupnjeva odstupa od prosjeka. U jedan takav ulazimo i ovih dana.

VIKEND NA KOPNU

Temperatura na kopnu već je ponegdje dosegnula 30 °C, a od sutra će te brojke biti razmjerno česte. Najviša dnevna temperatura, dakle, i u subotu i u nedjelju oko 30, čak i malo više, a nekoliko stupnjeva svježije bit će samo u gorju, gdje će se mjeriti između 27 i 29 stupnjeva. I jutra će biti sve toplija, u sjevernim kopnenim područjima oko 20 °C, dok će se stanovnici Gorskog kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije buditi uz ugodnih 14 do 17 stupnjeva.  Vrućina, međutim, neće biti neugodna, količina vlage u zraku se smanjuje i dani će biti znatno ugodniji nego što je bio početak ovog neprimjereno toplog tjedna. Prevladavat će sunčano i suho, vjerojatnost za kišu je zanemarivo mala, manja od 5 posto. Ako planirate boravak na otvorenome, čuvajte se jakoga sunca, UV indeks penje se sutra na 8, a prekosutra na 9. To su brojke koje upućuju na visoku opasnost od štetnoga sunčevog zračenja, a ove će godine biti osobito neugodno jer smo se tek prije nekoliko dana skinuli iz dugih rukava i jakni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

VIKEND NA MORU

I na moru za vikend sunčano, čak pretežno vedro i sva upozorenja o suncu vrijede i ovdje. Dapače, tu se sunce odbija i od kamena i od morske površine, ne dolazi samo odozgo. Zrak se grije, sutra će temperature već biti za 2 do 3 stupnja više nego danas, a nedjelja će biti još nekoliko stupnjeva toplija. Sredinom dana u najvećim dalmatinskim gradovima bit će već i vrlo vruće. Jutarnje temperature od 18 do 23, a najviše dnevne od 27 do 32 stupnja. Olakšanje u nedjelju donosi slab do umjeren maestral koji će se najbolje osjetiti uz obale srednje Dalmacije i na dalmatinskim otocima.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

I MORE SE GRIJE

Jadranski bazen još je osjetno hladniji od prosjeka, temperatura površine mora je i do 2 stupnja hladnija od prosjeka, a sustigla je prosjek samo u Kvarnerskom zaljevu i u dijelu Podvelebitskog zaljeva te uz južne obale Hvara i Pelješca. Za vikend će se i more grijati, sutra će već temperatura posvuda biti 20 °C i viša, a oko Dubrovnika i Krka dosegnut će i 23 stupnja. Još nekoliko vrućih dana i, tamo negdje potkraj tjedna, more će već mnogima biti ugodno za kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Hoće li se i nakon početka školskih praznika nastaviti ovakvo vrijeme ili će se ljeto malo primiriti, još nismo sigurni. No svakako ćemo vas o tome redovno obavještavati u našim pisanim i televizijskim prognozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo