PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Hrvatska na udaru toplinskog vala! More će već sutra biti čak i do 23 stupnja

Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura odstupa od prosjeka, kaže RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzoco Drvar.

A što da vam kažem? Vapili ste za ljetom, i eto ga! U zapadnu Hrvatsku stiglo je na prepad, a sada se već širi na ostatak zemlje. Ljeto u lipnju više i nije tako rijetka pojava, unatrag 30 godina nije bilo nijednog lipnja u kojem temperatura nije prešla 30 Celzijevih stupnjeva. Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura za 5 i više stupnjeva odstupa od prosjeka. U jedan takav ulazimo i ovih dana.

I na moru za vikend sunčano, čak pretežno vedro i sva upozorenja o suncu vrijede i ovdje. Dapače, tu se sunce odbija i od kamena i od morske površine, ne dolazi samo odozgo. Zrak se grije, sutra će temperature već biti za 2 do 3 stupnja više nego danas, a nedjelja će biti još nekoliko stupnjeva toplija. Sredinom dana u najvećim dalmatinskim gradovima bit će već i vrlo vruće. Jutarnje temperature od 18 do 23, a najviše dnevne od 27 do 32 stupnja. Olakšanje u nedjelju donosi slab do umjeren maestral koji će se najbolje osjetiti uz obale srednje Dalmacije i na dalmatinskim otocima.

I MORE SE GRIJE

Jadranski bazen još je osjetno hladniji od prosjeka, temperatura površine mora je i do 2 stupnja hladnija od prosjeka, a sustigla je prosjek samo u Kvarnerskom zaljevu i u dijelu Podvelebitskog zaljeva te uz južne obale Hvara i Pelješca. Za vikend će se i more grijati, sutra će već temperatura posvuda biti 20 °C i viša, a oko Dubrovnika i Krka dosegnut će i 23 stupnja. Još nekoliko vrućih dana i, tamo negdje potkraj tjedna, more će već mnogima biti ugodno za kupanje.

Hoće li se i nakon početka školskih praznika nastaviti ovakvo vrijeme ili će se ljeto malo primiriti, još nismo sigurni. No svakako ćemo vas o tome redovno obavještavati .

Komentiraj