reformske izmjene / Ispunjavate poreznu prijavu? Pogledajte imate li pravo na povrat poreza i na što sve morate paziti

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poreznu prijavu obvezni ste podnijeti do kraja veljače

1.2.2019.
16:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ovogodišnjom poreznom prijavom prvi se put aktiviraju neke reformske izmjene koje su na snagu stupile početkom 2018. godine pa se, primjerice,  sužava krug osoba za čije uzdržavanje možete koristiti poreznu olakšicu. 

Od prošle godine uzdržavani članovi više ne mogu biti unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe, svekri te svekrve, osim ako i službeno niste imenovani njihovim skrbnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše tportal, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji obavljaju neku vrstu samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali pojedinci koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga), pomorci zaposleni kao članovi posade u međunarodnoj plovidbi te oni od kojih Porezna uprava zatraži naknadno plaćanje poreza na dohodakl.

Plaćanje dodatnog poreza ako ste prijavili uzdržavanog člana obitelji

Izuzetak su samostalni djelatnici koji obavljaju samostalnu djelatnost u sustavu paušalnog oporezivanja te koji sukladno tome ne trebaju podnositi poreznu prijavu. Poreznu prijavu obvezni ste podnijeti do kraja veljače, a ako to ne učinite do tog roka ili  ako su podaci iz podnesene prijave netočni ili nepotpuni, Porezna će vam na temelju podataka kojima raspolaže procijeniti porez na dohodak i obračunati povrat ili nadoplatu, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poreznu prijavu niste dužni podnijeti ako ste ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaće, mirovine, honorari) ili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim (autorski honorar, prihod od rada po ugovoru o djelu). Porezna uprava će u tom slučaju u posebnom postupku te na osnovu evidencija i podataka kojima raspolaže utvrditi godišnji dohodak ostvaren u kalendarskoj godini, kao i razliku za uplatu ili za povrat.

Povrat poreza mogu ostvariti oni koji prošle godine nisu u potpunosti iskoristili osnovni osobni odbitak koji je lani iznosio 3800 kuna mjesečno. Također, dužni možete biti ako ste ste ostvarili honorare koji se oporezuju po stopi od 36 posto, a porez je plaćen po nižoj stopi. Dodatni porez morat ćete platiti i ako ste prijavili uzdržavanog člana, a on je ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (15.000 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike