treba se znati snaći

Iznajmljivači pronašli rupu u zakonu: Vikendice pune “rodbine i prijatelja”, paušal ne plaćaju ni za sebe ni za njih

Ako svjedočite kako su vikendice u vašem okruženjhu pune gostiju, te ako ta “rodbina i prijatelji” u njima govore svjetske jezike, e to vam se samo pričinjava.

Jer, po svim službenim i dostupnim statistikama, vikendice u Hrvatskoj su na početku kolovoza gotovo prazne. U Svakom od 111.935 objekata koliko ih susustav eVisitor ima prijavljenih kao nekomercijalni smještaj (nisu registrirani za djelatnost iznajmljivanja) tek su u prosjeku 1,2 osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Tako se u udarnom tjednu početka kolovoza, kada su gotovo svi turistički kapaciteti konačno dočekali goste, na oko pola milijuna postelja u vikendicama (koje nesmiju iznajmljivati smještaj) odmaralo tek 149.000 ljudi. Ispada da u svakom četvrtom krevetu u vikendicama netko spava.

Tako kažu službeni podaci, iako će svi upućeni vrlo sigurno kazati kako su te brojke najmanje tri puta veće, a dobar dio tog prometa odvija se komercijalno na crno, te ostaje “ispod radara” kontrola inspekcija i lokalne zajednice.

“Ove je godine puno dosadašnjih iznajmljivača otkazalo registraciju djelatnosti i postali su vikendaši u svojim kućama koje onda i dalje iznajmljuju, ali goste predstavljaju kao rodbinu i prijatelje. Za njih ne plaćaju nikome ništa. Zakon im dozvoljava da uz obitelj, u vikendicama tijekom ljeta boravi i do 15 osoba koje su prijatelji. No, oni ih prijavljuju u turističku zajednicu dok ne dosegnu tu brojku od 15 dozvoljenih, a onda prestanu prijavljivati. Zakonski je regulirano da moraju prijaviti i platiti pristojbu za svakog “prijatelja”, ali vikendaši to uglavnom ne rade – priča iznajmljivač iz Baške Vode.

To i ne čudi jer kada bi vikendaš u kući imao službeno prijavljenih više od 15 prijatelja tijekom tri ljetna mjeseca, on se tada mora registrirati kao iznajmljivač jer tada u lokalnoj potrošnji vode, struje, infrastrukture, smeća, doprinosi puno više nego običan vikendaš bez tolikih “prijatelja”.

A to im naravno ne odgovara pa u svojim vikednicama rade turistički biznis, a da nitko službeno ne zna ni koga su niti na koje vrijeme primili u njih.

A po evidenciji, naši vikendaši najviše prijatelja i rodbine imaju u BiH, ali i Austriji i Njemačkoj. U kolovozu su u hrvatske vikendice navalili i prijatelji iz Mađarske, Češke, ali i Slovenije.

Podsjetimo, zakon je predvidio da ukoliko imate kuću ili stan za odmor u mjestu gdje niste stanovnik, kad dođete u tu kuću morate platiti paušal boravišne pristojbe za sebe i članove svoje uže obitelji u 70 posto umanjenom iznosu od uobičajenog što je oko 60 do 80 kuna za dvije osobe za cijelu sezonu. Za prijatelje se mora platiti puni iznos bravišne pristojbe i prijaviti ih.

“Sve bi se to jednostavno moglo riješiti odredbom da se automatski svakome tko ima stan ili kuću u mjestu koje mu nije prebivalište, da zajedno s uporabnom dozvolom za kuću dobije i obvezu plaćanja paušalne turističke pristojbe i da ga se tako odmah evidentira kao vikendaša. Bio bi to način i da se konačno stvarno utvrdi koliko je vikendica u Hrvatskoj, jer trenutno nitko ne zna koliko ih je i tko je sve u njima”,
kaže sugovornik Slobodne Dalmacije, napominjući kako se u vikendicama na Jadranu sigurno smješta oko milijun ljudi u ovom dijelu godine, ali polovica njih nije uopće u sustavu prijave i odjave boravka.

Komentiraj