veliko priznanje

Kratki film “Sipa i bob” nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu

U posebnom dijelu programu ovogodišnjeg 76. Venecijanskog filmskog festivala, film “Sipa i bob” dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.

Autor nagrađenog filma je Jere Gruić, koji je zajedno sa suprugom Lanom, zaslužnom za ilustracije u filmu, snimio tu hvalevrijednu gastronomsku priču.

Film prikazuje živopisne kadrove prepoznatljive pučke “Fešte o’ boba” u Kaštel Kambelovcu te sve ono što smo željeli znati o sipi i bobu, tradicionalnom jelu koje je dugi niz godina bilo prepoznatljivo kao “sirotinjska spiza”.

Danas će se pak mnogi vrhunski kuhari, gastronomski znalci i povjesničari složiti da je sipa i bob sveprisutna u visokoj gastronomiji posljednjih godina. Ta gastronomska tema je zasigurno potvrdila nezamjenjivost sipe i boba u kaštelanskoj kulturi, tradiciji i identitetu.

Kratki film “Sipa i bob” je snimljen u sklopu projekta ArTVision+, financiranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska, kojeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi Javna ustanova Rera S.D.

Ideja projekta ArTVision+ temelji se na novom, inovativnom konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda pri čemu se potiče korištenje kulture u turističke svrhe, a tim se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava, stoji u priopćenju.

Komentiraj