Gdje će Hrvati?

Kreće skijaška sezona, očekuje se rušenje nekoliko rekorda

Skijaška sezona počinje ovoga vikenda, a polako i pripreme za najluđu noć u godini.

Ljubitelji zimskog odmora pomno biraju destinacije kako u Hrvatskoj tako i izvan njenih granica. Ove godine Hrvati probijaju rekord – prema podacima koje imamo, 250 tisuća građana stati će na skije. Telefoni u putničkim agencijama ne prestaju zvoniti – bukiraju se aranžmani za zimovanje i Novu godinu, pišu Vijesti.hr.

“Skijanje se bira dosta rano. To je first minute proizvod, last minute ponuda gotovo i nema. Najtraženiji su klupski aranžmani s školom skijanja na hrvatskom”, kazala je glasnogovornica turističke agencije Nikolina Frkalić.

Najpopularniji Slovenija, Italija i Austrija

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija doznajemo da su najpopularnije destinacije za zimski sport i ove godine Slovenija, Italija i Austrija. Uz to, mnogi odlaze na skijanje i u susjednu BiH – na Kupres i Jahorinu.

“U pravilu odemo na nekoliko dana vidjeti prijatelje u Sloveniju i Austriju, to je naš zimski đir”, kazao je Davor s Raba.

“Uživat ćemo u našoj lijepoj Hrvatskoj”, rekla je Zagrepčanka Branka.

Prošle godine na stranim skijalištima Hrvati su ostavili više od milijardu kuna, a aranžmani su se plaćali kreditnim karticama na 6 rata. Ove godine se očekuje rekordan spust u novu skijašku sezonu koja kreće ovoga vikenda.

Agencije očekuju porast od 10 posto

“Prodaja i ove godine je dobra. Očekujemo porast od 10 posto, možda ćemo doseći brojku od 250 tisuća Hrvata koji će otići na skijanje”, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

U prosjeku, tjedan dana zimovanja stoji 3 i pol tisuće kuna po osobi. Cijena, primjerice, tjednog najma apartmana za četveročlanu obitelj u austrijskom Matreiju kreće se od 7000 kuna. Dok u istom u mjestu u hotelu s 3 zvjezdice s polupansionom košta oko 8 i pol tisuća kuna.

No, dok jedni hrle u snijeg, drugi traže bijeg u egzotične krajeve za Novu godinu.

“Dubai se pozicionirao kao najtraženija destinacija već duži period. Tu su još i Šri Lanka, Maldivi, Izrael…”, kaže glasnogovornica turističke agencije Nikolina Frkalić.

Najveće zimsko putničko ludilo kreće već ovoga vikenda.

Komentiraj