blokada iz SAD-a

Krstičević tvrdi da je s kupnjom starih aviona iz Izraela sve u redu: “Imamo dokument”

Hrvatska nema službenih obavijesti o blokadi kupnje Izraelskih zrakoplova.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla bi blokirati već dogovorenu hrvatsku kupnju zrakoplova F 16 od Izraela, vrijednu 500 milijuna dolara. Kako pišu izraelski mediji, dogovor je zaustavio američki ministar obrane James Mattis, jer Sjedinjene države, koje su prvotno prodale zrakoplove Izraelu, nisu dale zeleno svjetlo da se oni prodaju trećoj strani, u ovom slučaju Hrvatskoj.

Ministar obrane Damira Krstičevića, koji je kupnju F 16 nazivao još jednim dokazom snage Hrvatske vojske, kaže kako službenih obavijesti o ovome Hrvatska nema.

“Kad dobijemo službenu obavijest o tome ćemo obavijestiti javnost. Činjenica je da je Vlada SAD-a dala dopuštenje da država Izrael može nuditi F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo”, kaže Krstičević i dodaje da je druga činjenica je da se država Izrael u ponudi obavezala da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov.

“Ujedno su se obavezali da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača i treće odobrenje za isporuku aviona Hrvatskoj je odgovornost države Izrael. Upravo na osnovu svih tih dokumenata, ali i na osnovu natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o izboru višenamjenskog borbenog aviona.”

Proces je bio zakonit i transparentan, kaže Krstičević, a na novinarski upit da li postoji mogućnost da posao s Izraelom propadne odgovara kako ništa nije službeno, te da je ministarstvo trenutno fokusirano na sam proces.

Komentiraj