prvi dan škole

Kurikularna reforma od danas u školama: Stvarne promjene ili samo kozmetika?

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Veliki dio njih ove godine očekuje novi način učenja, ali i slušanja nastave.

Kurikularna reforma od danas svečano ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

“Reforma obrazovanja, najobuhvatnija je do sad, a prvi joj je cilj da učenici na zanimljiv način uče smislenije i korisnije sadržaje te puno manje uče napamet, a puno više kako riješiti problem”, istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

GALERIJA Gradonačelnik s učenicima OŠ Mejaši

Ministrica smatra kako su sve pripreme dobro odrađene i kako neće biti puno problema, ali svi profesori i nastavnici ne slažu se baš s njom i upozoravaju da je bilo potrebno pričekati još godinu dana za pripremu.

„Mi ulazimo u kurikularnu reformu kao i sve ostale škole u Hrvatskoj, dali smo sve od sebe da sve bude spremno, udžbenici su stigli većina, još uvijek neki pristižu, učitelji i svi mi prošli smo kroz virtualne učionice i kroz stručne skupove. Naravno da će biti nekih nedoumica, ali tu su i savjetnički posjeti iz ministarstva, bit će tu i stručnih usavršavanja, tako da nema straha”, kaže ravnateljica O.Š. Mejaši Josipa Banić. Ipak priznaje kako tu ima još nedoumica koje treba riješiti.

„Ima tu jako puno promjena, pa su nedoumice kako će sve to skupa funkcionirati, ali sve ćemo doznati kada sve skupa krene. Ne očekujem prevelike probleme, važno je da su učitelji spremni raditi i učiti, a to sigurno jesu.”

Roditelji vrlo malo o reformi znaju, većinu su doznali iz medija, a većina ih kaže kako se nadaju da će djeci olakšati kako učenje, tako i školsku torbu.

„Od nove reforme svakako očekujem korak naprijed i nadam se da će biti životna škola, manje štrebanja i to će djeci ići na ruku. Koliko će proći vremena da se sve to implementira to ćemo vidjeti u hodu”, kaže nam Rade Županović, ponosni otac prvašića, ali i jedne sedmašice koju će novi način školovanja ipak biti znatna promjena.

„Vjerujem da će ona najviše osjetiti te promjene koje će se uvesti od početka školske godine, ali mislim da bi stvari trebalo gledati s neke pozitivne strane i da će stvari profunkcionirati na bolje.”

Profesori i učitelji kažu kako su spremni, ali, uvijek postoji to ali, još uvijek nisu sigurni kako će sve to u praksi funkcionirati. Bruna Vučemilović nastavnica je hrvatskog i engleskog jezika u OŠ Mejaši i radi ovaj posao već 36 godina, a nova kurikularna reforma došla je dvije godine prije njene mirovine.

„Tablete će dobiti tek u prvi mjesec, sve knjige još nisu stigle, pa kako će to ići vidjet ćemo. Imamo tu mladih snaga koje se mogu nositi s time, imali smo dosta seminara, uputili su nas u sve. Ipak, smatram da je ova odluka donijeta malo ishitreno i da se moglo još jednu godinu pričekati. Ima tu puno novina, netko neće na to ni pristati, ali polako. Ima ljudi koji na ovo sve nisu pripremljeni, kako koja škola prihvati, kako koje kolege. Ipak ne očekujem neke probleme”, kaže Vučemilović, i ističe kako se možda načini podučavanja mijenjaju ali djeca su uvijek djeca.

„Djeca su stala draga vesela i živahna i koliko s njima radite, koliko u njih ulažete truda toliko ćete od njih i dobiti. U ovoj reformi je pozitivno to što će ih se dodatno osposobiti za život. Meni je to više avanturistički, da oni sami istražuju, da postavljaju pitanja, da ih ne forsiramo činjenicama i bubanjima, neka budu mali istraživači”, kaže nastavnica Bruna Vučemilović i kaže kako se neće biti teško priviknuti na nove načine rada.

Komentiraj