zahtjevna akcija

Letačka posada HRZ-a prevezla planinarsko sklonište na najviši hrvatski vrh

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari, objavilo je Ministarstvo obrane REpublike Hrvatske (MORH).

MORH ističe kako je u jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal, a kasnije i građevinski materijal”, rekao je dodavši kako su cijelo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti.

Dopremili smo, naglasio je, i planinsku kućicu za sklonište planinara. Ocijenio je kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće.

“Sve je na kraju proteklo sigurno pa smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije”, rekao je natporučnik Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

Komentiraj