vremenska prognoza

Listopad će najvjerojatnije biti jedan od najtoplijih, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Pred nama je novi razmjerno topao period koji će potrajati najmanje tjedan dana, a vrhunac će najvjerojatnije imati u ponedjeljak.

U kontekstu globalnog zagrijavanja listopadi su nam sve topliji, a ovaj listopad će vrlo vjerojatno biti najtopliji unazad 18 godina. Međutim, ako ih i bude, pojedinačni dnevni rekordi će biti razmjerno rijetki, a jedan pogled na brojke o rekordima pokazuje i zašto, pišu Vijesti.hr.

Temperaturni rekord druge polovine listopada, u kojoj inače temperatura klimatološki brzo pada, u Zagrebu datira još iz 1971. godine, a u Splitu je star čak 66 godina. Ovako visoko ipak nećemo ići.

Sutrašnje jutro bit će svakako toplije od prosjeka i malo toplije od današnjega, na kopnu od 5 do 10, a na moru oko 16 stupnjeva. U većem dijelu zemlje sunčano, a samo će u Istri i Primorju biti oblačnije, nerijetko i maglovito, a očekuje se i povremena slaba kiša ili rosulja. Oborina je najizglednija oko Rijeke i na Krku, ali i u unutrašnjosti i zapadnoj Istri. Prema sredini dana zapuhat će na kopnu povremeno umjeren jugozapadni vjetar, a na moru slabo do umjereno jugo.

Prolazno jače naoblačenje očekuje se sutra popodne u obalnoj Dalmaciji, a postoji i mala mogućnost i za malo kiše, i to prije svega na zadarskom području i oko Makarske. Puhat će slabo i umjereno jugo i bit će podjednako toplo kao danas.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim područjima još malo oblačnije nego danas, prevladavajuće oblačno vrijeme očekuje se na širem području Kvarnera i u velikom dijelu Istre. Povremeno će biti i kiše, a najupornija će i opet biti u Rijeci i njezinom zaleđu. Temperatura u gorju od 15 do 19, a na moru od 20 do 23.

I sljedećih dana vrijeme bez promjene, a jedina značajnija razlika bit će rasprostranjenost i trajanje jutarnje magle koja će najčešća biti u srijedu. Najtopliji dan u ovom razdoblju bit će ponedjeljak, a najsvježiji – ako to uopće tako možemo reći – upravo srijeda.

Ova će južina na Kvarneru potrajati još u nedjelju kada još postoji mogućnost za slabu kišu ili rosulju, a zatim će se i to područje pridružiti sunčanom i toplom ostatku zemlje. Najmanje do četvrtka, a najvjerojatnije i dalje.

Vrijeme je dakle povoljno i za radove na otvorenom i za odmor u prirodi. Iskoristite ovaj lijepi dio jeseni, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj