opasnost na cesti?

Mnogi vozači bosi ili u japankama sjedaju u auto, evo što o tome kaže policija

Mnogi vozači sjedaju u auto u natikačama, japankama ili bosi, a neprikladnom obućom ugrožavaju svoju sigurnost ili sigurnost drugih sudionika u prometu.

Jesu li su za takve vozače predviđene sankcije, odnosno novčane kazne? Portal eMedjimurje poslao je upit policiji.

“Propisom kojim se direktno i posebno uređuje sigurnost u cestovnom prometu (‘lex specialis’), konkretno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac nije predvidio sankcije za vozače koji bi bosi, u japankama, natikačama, klompama, cipelama s visokom petom ili nekoj drugoj neadekvatnoj obući, upravljali motornim vozilima.

Svakako preporuka policije je da vozači upravljaju vozilima u primjerenoj obući u kojoj noga ima čvrst oslonac i neće lako skliznuti te time onemogućiti vozača u sigurnom upravljanju vozilom. Upravljanje neadekvatnom obućom potencijalno je rizično, kako za samog vozača, pa tako i za ostale sudionike u cestovnom prometu.

Svaki od sudionika u cestovnom prometu svojim primjerenim ponašanjem, poštivanjem prometne kulture, pojedinačno doprinosi podizanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Stoga, potrebno je pridržavati se svih propisanih, pa tako i preporučenih uvjeta za sigurnu vožnju”, stoji u odgovoru glasnogovornika PU međimurske Radovana Gačala za eMedjimurje.

Komentiraj