sukob oko pjesme

MORH pet mjeseci ne odgovara na upit o incidentu na međunarodnoj vojnoj vježbi

Pet mjeseci Ministarstvo obrane nije Splitskom dnevniku odgovorilo na upit o slučaju koji se početkom lipnja ove godine dogodio u Mađarskoj tijekom vojne vježbe NATO-a i partnera, a o kojoj javnost nisu izvijestili.

Naime, u to doba je održana vježba NATO-a Immediate Response 19 u više država, među ostalima i u Mađarskoj. Splitski dnevnik je dobio informacije kako je došlo do verbalnog sukoba nekoliko naših vojnika i pripadnika oružanih snaga BiH. Povod je bila pjesma pripadnika naših snaga, kojom se izražavala netrpeljivost s nacionalnom pripadnosti BiH-vojnika.

Došlo je do verbalnog sukoba, a loše po pripadnike našeg kontingenta je bilo da je netko mobitelom snimio video na kojem se vidjelo i čulo što su pjevali. Prema neslužbenim informacijama, najmanje jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je suspendiran zbog ovog slučaja na međunarodnoj vojnoj vježbi.

Ministarstvu obrane smo 23. lipnja poslali upit o ovoj temi, gdje su nas zanimali detalji, ponajviše samih odluka o suspenziji. Odgovor nismo dobili. U sljedećih mjesec dana poslali smo još dva podsjetnika na upit, međutim, niti na njih nije bilo odgovora.

Odlučili smo neko vrijeme pustiti da vidimo hoće li uopće ikakav odgovor ikada doći. Kako kroz koji dan će biti šest mjeseci od samog događaja, nekako je postalo jasno da MORH nema nakanu odgovoriti. Uz to, posljednjih je dana jasno kako nisu najažurniji s izvještavanjem o nepravilnostima koje se, kao i u svakoj vojsci svijeta, događaju i u OSRH.

Komentiraj