utrka za pantovčak

Može li Milanović ugroziti Kolindino mjesto na Pantovčaku?

Prekjučer smo u ekskluzivnoj RTL-ovoj anketi doznali da predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za drugi predsjednički mandat može ugroziti bivši SDP-ov premijer.

Zoran Milanović kao neovisni kandidat osigurao bi drugi krug. Potpis je pao i Amsterdamska koalicija u kojoj su GLAS, HSS i IDS, sada i formalizirana, kreće u utrku za, kako kažu, nikad važnije Europske izbore.

Kažu i da su prava brana desnici i ekstremizmu, a nakon europskih na redu su im pripreme za predsjedničke izbore, pišu Vijesti.hr

Može li bivši premijer računati na njihovu potporu, obzorom da ga često pozivaju na svoje skupove?
“Gospodin Milanović treba pokazati interes ide li na izbore, ako ga pokaže onda ćemo sjesti i razgovarati“, kazala je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš.

“Pa ćemo vidjeti ima li taj čovjek ili žena snagu pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović i donijeti novo svjetlo na zagrebačko brdo”, poručio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Anketa Promocijeplus za RTL pokazuje da u prvom krugu nitko ne bi osigurao pobjedu. Uz dominantnu podršku Kolindi Grabar-Kitarović u drugi krug bi ušao upravo Zoran Milanović. Politički analitičar Krešimir Macan smatra da je to dobar start.

“On je vjerojatno pokupio glasove koje sad ima SDP sa 17 posto, s onima bliskom lijevoj koaliciji. To je onaj nulti rejting bez da išta radiš. Sada se očekuje ili kandidat SDP-a ili da Milanović ide a onda bi taj postotak mogao samo rasti”, smatra Macan.

Kako stvari sada stoje, u drugom krugu ipak bi slavila aktualna predsjednica s 55 posto, dok bi Milanović osvojio 35 posto glasova.

“Tu će biti bitna kampanja i kontrola biračkih odbora na sam dan izbora. Jedino su to izbori gdje nema višestranačkih odbora”, kazao je Macan.

I dok u SDP-u kažu da razgovaraju s mnogima pa tako i s Milanovićem, on o ideji da trči ovu utrku izbjegava govoriti.

Kada je Milanović u pitanju ni u HDZ-u nisu od puno riječi.

“O tome ćemo odlučivati kada ona jasno artikulira svoj stav, budući da je na njoj da kaže prvi korak onda ćemo to komunicirati”, poručio je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

Na to bismo mogli čekati do svibanjskih europskih izbora, a onda i doznati hoće li doći do okršaja dvoje političara koji nikad nisu skrivali međusobnu netrpeljivost, pišu Vijesti.hr

Komentiraj