zagađenje mora

“Možete se kupati, ali nemojte jesti, a da niste oprali ruke”: Fekalije u moru kod Dubrovnika izazvale “buru”, stiglo upozorenje stručnjaka

Onečišćenje mora u Srebrenom u župi Dubrovačkoj nije uzrokovano radom sustava odvodnje otpadnih voda. Potvrđeno nam je dan nakon što je zbog pojave Escherichie coli popularna plaža bila zatvorena za kupanje.

Provjerili smo kakve su rezultate donijela najnovija ispitivanja mora na ovoj plaži, no i doznali kakva je kvakvoća mora na ostalih 118 plaža diljem Dubrovačko-neretvanske županije, pišu Vijesti.hr.

Bez obzira na pojavu Escherichie coli, u Srebrenomu kupači uživaju u moru. Jedni su odvažni, drugi iz neznanja. Mještani nagađaju kako je do kratkotrajnog zagađenja fekalijama došlo zbog ispusta nekog broda ili kanalizacijske mreže.

“Prilikom prvog saznanja da je došlo do zagađenja unutar vale u Srebrenom, vodovod Dubrovnik koji brine o crpnim stanicama ovdje je utvrdio da je sve u najboljem redu, dakle apsolutno nemoguće da je došlo do zagađenja zbog kanalizacijskog sustava”, rekao je Silvio Nardelli, načelnik općine Župa Dubrovačka.

Uzorci mora uzimaju se sa 118 plaža diljem županije svakih 14 dana.

“Kada se dogodi neko onečišćenje kao što se sad dogodilo u Srebrenom onda idemo dan za danom do prestanka onečišćenja, svaki dan obavljamo nove analize da vidimo što se događa”, izjavio je Miro Pavlović, laboratorijski tehničar županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Onećišćenje fekalijama u Srebrenom bilo je kratkotrajno, što potvrđuju i novi rezultati analize.

“Prema prvim privremenim rezultatima vidi se da je dosta manji rast bakterija. Te granične vrijednosti su sigurnosne granice, a puno više treba da bi se mi ustvari razbolili. Jedno tri puta više tih graničnih vrijednosti dovodi do mogućnosti nekih gastro bolesti”, objasnila je Dolores Grilec, voditeljica odjela za okoliš županijskog HZJZ-a.

Opasnost je mnogo veća ako primjerice pojedete kolač, a niste oprali ruke. Od ostalih županijskih plaža njih 96 posto ima more izvrsne kakvoće, dok ostatak ima more dobre i zadovoljavajuće kvalitete, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj