vremenska prognoza

Na kopnu i sjevernom Jadranu i dalje puše, Split će ovaj tjedan proći lišo

Najavljeno nevrijeme jučer je stiglo u Hrvatsku, vjetar je tijekom noći i današnjeg jutra čupao stabla, crjepove i lomio grane. Najjači udari vjetra na kopnu izmjeren je u Zagrebu, 101 km/h. Na Jadranu pak najviše puše na sjevernom dijelu, pod Velebitom, Krk je imao udar od 162, Prizna 158 i Pag 144 km/h.

U Dalmaciji ovaj put znatno slabije puše, jedva 50-ak kilometara na sat, i to južnije od Splita – jugo.

U Gorskom kotaru, Lici te na dijelovima Jadrana pala je vrlo obilna kiša, između 50 i 140 l/m2 što su otprilike mjesečne količine za svibanj. Ovo neuobičajeno hladno i kišovito vrijeme pratit će nas još nekoliko dana, no neće biti toliko vjetrovito! Na kopnu vjetar već polako slabi, dok će na Jadranu još malo ojačati, pišu Vijesti.hr.

Danas

Do kraja će današnjeg dana biti vrlo vjetrovito te oblačno, kišovito i hladno. U velikom će dijelu zemlje puhati jak i olujni vjetar, povremeno uz orkanske udare. U unutrašnjosti će on biti sjeverni i sjeveroistočni, već polako slabi, no i dalje su mogući udari do 90 km/h što je za kopno iznimno jako.

Na Jadranu će pak od sjevernog dijela sve do Splita puhati bura. Pod Velebitom će biti najjača, mogući su udari do 150 km/h, drugdje na sjeveru do 100 km/h, dok će u Dalmaciji vjetar biti znatno slabiji nego jučer, a južnije od Splita puhat će jugo.

Kiša će padati u cijeloj zemlji, najviše i najčešće duž Posavine i Podravine te u Kordunu i Lici, a najmanje na Jadranu, osobito južnom. U kopnenim će predjelima vodostaji svih rijeka biti u porastu, moguće su i poplave!

Najviša će temperatura na kopnu danas biti od 10 do 15 °C, na Jadranu od 13 do 18 °C, no zbog vjetra će se posvuda činiti osjetno hladnije.

Sutra

Na Jadranu će utorak biti promjenjivo oblačan, uz sunčana razdoblja, osobito u Dalmaciji. Ipak, i tamo je moguće malo kiše, uglavnom ujutro, no na jugu i predvečer. Bura će na sjeveru slabjeti, samo će još ujutro puhati jako, na udare i olujno, dok će na krajnjem jugu i dalje puhati jugo, i to samo umjereno. Jutarnja će temperatura biti oko 10 °C, a najviša poslijepodnevna oko 15 °C.

Ostatak tjedna

Na Jadranu će od srijede do kraja tjedna biti promjenjivo oblačno i pomalo nestabilno. Bit će i dosta sunčanih razdoblja, više nego na kopnu, ali povremeno može pasti i malo kiše. Bura će još oslabjeti, u četvrtak okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a u petak na jugo. I jutarnja i dnevna temperatura bit će u blagom porastu, pa će za vikend biti oko 20 °C.

U svakom slučaju, vrijeme će još danas i sutra biti prilično izraženo te neubičajeno za ovo doba godine, a onda će se od srijede postupno i polagano smirivati iako se i dalje ne može isključiti povremena kiša ili poneki pljusak. Druga će polovina tjedna biti osjetno toplija i ugodnija nego prva, a još osjetnije zatopljenje stiže sljedeći tjedan.

Komentiraj