od petka do nedjelje

Nacionalni park Krka slavi 35. rođendan i časti besplatnim ulazom

‘Nacionalni park Krka’, jedan od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova slavi 35. rođendan i tim povodom daruje posjetitelje i zaljubljenike u prirodu besplatnim ulazom u Park od petka, 24. siječnja do nedjelje, 26. siječnja 2020.

Jedan od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturnopovijesna baština koje se isprepliću u kršu, pišu Vijesti.hr.

”Sa svojih 35 godina Nacionalni park ‘Krka’ u najboljim je godinama: dovoljno zreo da zna što želi i kojim putom ići, u punoj snazi i produktivnosti, a još uvijek mlad i pun poleta”, ističu iz Parka navodeći da je Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ u proteklih tridesetak godina definirala i učvrstila svoja načela, koja se temelje na zaštiti prirode, održivom razvoju i edukaciji.

”Važno nam je da prirodni sklad sačuvamo za buduće generacije i razvijamo se u skladu sa zahtjevima modernog vremena i potrebama drevne rijeke. Edukacija je jedna od naših temeljnih zadaća, sadržana u svakom projektu koji kao ustanova provodimo, s posebnim naglaskom na rad s djecom”, ističu iz Parka.

Posebno ih stoga veseli rođendanski dan koji pripremaju djeca dramsko-scenske skupine DV Smilje i PO Šibenski koja će 23. siječnja u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku izvesti lutkarsku predstavu Mali čuvari prirode te predstaviti lutke izrađene prema likovima iz istoimene slikovnice koju je Javna ustanova predstavila prošle godine.

Kroz priču o šišmišici Jopi djeca upoznaju različite životinje koje obitavaju unutar granica Nacionalnog parka i kroz zajedništvo različitih vrsta koje pokušavaju riješiti problem prijetećeg zagađenja, stječu osjećaj o važnosti tog zajedništva i kod nas ljudi da spasimo ono što nam je svima zajedničko, i ljudima i životinjama, naš planet Zemlju.

Autorice teksta slikovnice su Marija Gundić i Nikolina Lučić iz Javne ustanove Nacionalni park Krka, a ilustracije su doprinos Marije Gundić i Zdenke Bilušić, šibenske umjetnice, likovne pedagoginje i voditeljice Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj