NAJGORI REZULTATI

Najmanje prijavljenih maturanata, a najviše negativnih ocjena: Hrvatski i matematiku ne zna 9000 učenika

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje na novinarskoj konferenciji objavilo je službene rezultate državne mature.

Ove je godine državnu maturu pisalo 30.561 srednjoškolaca, što je za oko 3.000 maturanata manje nego lani. Ispitima je pristupilo 11.795 gimnazijalaca, 14.795 strukovnjaka dok je ostalih pristupnika bilo oko 4.000.

Na desetoj državnoj maturi nastavlja se negativan trend pada i smanjuje se broj pristupnika. Četvero maturanata varalo je na ispitima te su oni poništeni. Kod jednog je pronađena bubica, jedan je koristio šalabahter, a drugo dvoje je pokušalo varati  pomoću mobitela.

Najviše pristupnika bilo je iz Zagreba, zatim Splitsko-Dalmatinske županije i Osječko-baranjske. Najviše učenika biralo je višu razinu Hrvatskog jezika i Engleskog, a nižu razinu matematike.

Puno negativnih ocjena

Maturu je pao 1041 gimnazijalac. Neki su dobili negativnu ocjenu iz jednog predmeta, neki iz više njih. Kod maturanata strukovnih škola, taj je broj veći, oni su “zaradili” 6247 negativnih ocjena.

Maturanti izgleda, najmanje znaju Hrvatski jezik i matematiku jer je njih čak 8748 dobilo negativnu ocjenu iz tih predmeta. Prošle je godine ta brojka bila nešto manja 7522. Valja napomenuti da je to brojka negativnih ocjena, a jedan maturant može ih dobiti više.

Ove godine puno je manji broj izvrsnih maturanata, tek jedna učenica može se pohvaltiti stopostotnim izvrsnim uspjehom. Za usporedbu, prošle godine 11 maturanata dijelilo je tituli najboljih.

Komentiraj