vandalizam

Napad na UNESCO-vu baštinu: Na Šibenskoj katedrali osvanuo grafit

Pod okriljem noći netko je crnim autolakom na pročelju Katedrale i na još dva mjesta oko nje ispisao grafit ‘ŠF’.

Svi koji jutros prolaze tim dijelom starog Šibenika šokirani su tim vandalskim činom koji ni maloumnom ne bi pao na pamet. Nije prvi put da netko ovako divljački oskvrne UNESCO-ov spomenik kulture i neugodno iznenadi sugrađane činjenicom da među nama žive takvi ljudi. Grafit je ispisan i u niši stuba uz Gradsku vijećnicu te na bočnom pročelju crkvice Svih svetih, piše Šibenski portal

“Oni pišu, mi brišemo. Ako smo se samo upornošću odlučili boriti protiv ovakvog ponašanja, to očito nije dovoljno. Sad nam preostaje s konzervatorima vidjeti na koji način ćemo izbrisati ove grafite. Nije nam prvi put, već smo dva puta čistili pročelja katedrale od različitih grafita”, komentirao je don Roko Glasnović, tajnik Šibenske biskupije.

“Nije ovo prvi put. I dosad je bilo razbijenih pitara i prevrnutih stolica i stolova, a znali su nam inventar odnijeti u ulice iznad Vijećnice, pa smo ga morali tražiti. Svake večeri okupljaju se ovdje, ne znam tko su, piju i drogiraju se i redovito naprave nekakvu štetu. Mislim da je to sve posljedica toga što nema policijskih ophodnji po gradu i vjerujem da će tek sada kada je nagrđena katedrala netko reagirati kako treba”, kazala je za Šibenski portal Šibenčanka koja je htjela ostati anonimna u strahu od vandala.

Udruga navijača ‘Šibenski funcuti’ objavom na svom Facebook zidu ogradila se od vandalskog čina nekoga kome ništa nije sveto i osudila taj postupak.

Udruga navijača Funcuti Šibenik se ograđuje od ovog djela. Strogo osuđujemo isto i smatramo jeftinom provokacijom…Ništa vam nije sveto.

Objavljuje UN Funcuti ŠibenikSrijeda, 13. veljače 2019.

Komentiraj