ne nazire se poboljšanje uvjeta

Nema rješenja za Metković: Djeca ovise o jednoj pedijatrici i liječniku iz Mostara koji uskače po potrebi

Prošlo je sedam mjeseci od smrti dječaka Gabrijela Bebića koja je potresla dolinu Neretve, ali i cijelu Hrvatsku. Uslijedili su prosvjedi građana, Metković je posjetio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, stigla je nova oprema, a sad stižu i novi problemi. Prije od očekivanog, dvoje pedijatara otišlo je u mirovinu.

Djeca iz Metkovića i okolice ovise o jednoj pedijatrici i liječniku iz Mostara koji, prema potrebi, uskoči u raspored, pišu Vijesti.hr.

“Moja ordinacija ima 950 pacijenata, a druge dvije ordinacije koje su ostale bez pedijatara imaju 2600 male djece. Godišnje odmore ne koristimo ni od ove ni od prošle godine”, kazala je Ksenija Kaleb, pedijatrica u Domu zdravlja Metković.

Pred ambulantnom doktorice Kaleb redovi su stalni.

“Gužve se stvaraju, ima dosta djece. Kako će to funkcionirati, ne znam, tek je početak”, kazala je Ružica, pacijentica iz Opuzena.

“To je jedna užasna situacija i stvarno se nadamo da će se nešto ubrzo riješit”, rekla je Marina iz Metkovića.

Iako je dvoje pedijatara ispunilo uvjete za mirovinu, dogovor s ravnateljem bio je da ostanu raditi do studenog, kada bi na njihovo mjesto trebale doći dvije mlade liječnice koje su trenutačno na specijalizaciji.

“Ne mogu ulaziti u ničije privatne razloge zašto je otišao ranije, ali meni je nastao problem, kao odgovornoj osobi, i nastojim ga riješiti, a manjak je kvalificiranih radnika”, kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Oboje pedijatara, zajedno s doktoricom Kaleb, liječili su dječaka Gabrijela Bebića. Njegova majka Ivana ima svoje mišljenje o njihovu naprasnom prekidu ugovora s Domom zdravlja.

“Cijelo vrijeme ga je pratila i bila njegov pedijatar i 90 posto radi tog slučaja nije više mogla izdržati, ali kad sam čula da je gospodin doktor isto otišao, to me totalno zgrozilo. Mogao je izdržati još četiri mjeseca da ova jadna djeca budu redovno primljena. Ovo je katastrofa što rade pacijentima”, kaže Ivana Bebić, majka pokojnog Gabrijela.

Gabrijelova smrt ipak je pomaknula neke stvari. U ambulante su stigli i CRP analizatori, koji su dječaku tada možda mogli spasiti život.

“Mi sada svako dijete riješimo za šest minuta pogledamo CRP i razlučimo da li je virusno oboljenje ili bakterijsko, trebamo li intervenirati antibiotikom ili slati dalje”, pojašnjava Ksenija Kaleb, pedijatrica u Domu zdravlja Metković.

A do studenog u metkovske ambulante uskočit će liječnici iz Mostara.

“Dogovorili smo s jednim liječnikom, koji ima važeću licencu u Hrvatskoj, i on je već počeo radit u Metkoviću. Drugi je predao zahtjev”, kaže ravnatelj Doma zdravlja Metković za Vijesti.hr.

Svi se nadaju kako će se razdoblje do studenog prebroditi. Najviše se boje trenutka kada se mališani vrate u vrtiće i škole, jer tada se znatno povećavaju i posjeti liječnicima.

Komentiraj