iz tvornice sve demantiraju

Nezadovoljstvo u kninskoj tvornici vijaka doseže vrhunac: Dvadeset radnika već dalo otkaz?

Smrt dvojice kolega od strujnog udara u tvornici vijaka u Kninu za Mirka, ali i mnoge njegove kolege je bila kap koja je prelila čašu. Teško se nose s gubitkom kolega, a neslužbeno saznajemo da je 20-ak radnika već dalo otkaz. Tvornica je u sklopu DIV grupe, a uprava tvrdi da za otkaze ne zna.

Mirko Ković je nakon svega što se dogodilo dlučio je progovoriti o teškim uvjetima u kojima radnici rade. Kaže zaštita na radu ovdje je nepoznanica, pišu Vijesti.hr

“Novi pogon je obložen limovima izvana, a iznutra je šupalj. Unutra 30 strojeva, cinčanja, kontrola kvalitete, u cijeloj toj prostoriji imate gusti dim, kemikalije, tekući galvanski cink, struju, peć, a nema ventilacije”, kaže radnik Mirko Ković.

U tvornici koja je u vlasništvu DIV grupe radi pet godina.

“Ja u svojih 5 godina rada u DIV-u nisam ni na jednom radniku vidio masku”, dodaje Mirko.

I nama su u pogonu dali čepiće za uši, potpisali smo izjavu da ulazimo na vlastitu odgovornost, ali većina radnika danas je bila bez zaštite na ušima.

Iz DIV-a su demantirali otpužbe radnika.

“Nije istina definitivno, radnici imaju svu zaštitnu opremu, prolaze obuku zaštite na radu uz mentora dok njihov rad ne postane samostalam. Njihove tvrdnje nisu točne”, kaže Josip Jurišić, glasnogovornik DIV grupe.

Demantiraju i kritike na destimulaciju plaće na što su se radnici požalili, pišu Vijesti.hr

“U prvom mjesecu bila je kolektivna destimulacija jer se nije ostvario plan za 2018.”, kaže Mirko.

U pogonu nam je prišao i radnik koji je tvrdio suprotno od svog kolege.

“Ako se nadovezujute na kolegu, fino druženje, kolegijalnost, ali ovo nije lijepo. Mislim ja tu izjavu nisam pročitao, ali su mi rekli”, kaže Goran Pehar, radnik.

A nama su rekli za još jedan problem. Iza tvornice nalazi se otrovna laguna. Koliko je toksična govori izgled biljaka u njoj. Nakon kiše sve se prelije u rijeku Orašnicu koja se ulijeva u Krku, sve to 6 km od Nacionalog parka Krka. U ribolovnom društvu tvrde da ribe na tom dijelu nema koliko god poribljavali.

“Radili su i analize, pronadeno je preko 20 teških metala”, kaže Danijel Milinčić, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Krka Knin.

Ministarstvo zaštite i okoliša odgovara kako je tvrtka DIV bila dužna sanirati onečišćenje, ali oni to odbijaju jer tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti.

“Oni nisu došli po pomoć, obratili su se s apelom da se nešto treba promijeniti, mislim da je i Uprava DIV-a toga svjesna. Ako radnici odlaze, grad nam napuštaju ljudi koji su najpotentniji, s druge strane i oni će ostati bez radnika. Nešto treba učiniti “, kazao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina, pišu Vijesti.hr

Komentiraj