ne zanima ih politika

Ni dijaspora nije što je nekad bila: Odselili su zbog posla, a HDZ im više nije mio

Još jedna zanimljiva stvar koju su otkrili europski izbori je i to da dijaspori HDZ više nije jedini izbor. Da, osvojili su većinu, ali dobra stara dijaspora u Americi, Kanadi i Njemačkoj više ne glasa samo za HDZ nego i za suvereniste i neovisne.

Ali sada imamo i novu dijasporu: onu u Irskoj, koja je HDZ-u dala jedan jedini glas. Istina, na izbore je ondje izišlo samo 50 ljudi, ali i to govori o tome kakva je nova dijaspora, pišu Vijesti.hr

Mlade obitelji i ljudi koji su iz Hrvatske otišli zbog posla ili boljeg života, za hrvatsku politiku ne mare previše, a za HDZ još manje. Uostalom da im je drag HDZ valjda ne bi ni otišli.

U Irskoj, sinonimu za iseljavanje mladih iz Hrvatske, prema pretpostavkama živi više od 20 tisuća Hrvata. Na hrvatske izbore za Europski parlament izišlo ih je tek 53, dakle odaziv je bio 0,02 posto. Samo jedan glas dobio je HDZ, pobijedio je Živi zid s 12.

Godine 2014. je HDZ u dijaspori osvojio 72 posto, ove nedjelje – 52 posto. Za petama im je HRAST s nešto više od 12 posto osvojenih glasova, pa SDSS i Neovisni za Hrvatsku. Tako su primjerice, Brunu i Hasanbegovića simpatizirali u Egiptu. Od 17 birača, dobili su 23 posto glasova, a HDZ ni jedan. Hrvati u Indiji simpatizirali su Daliju Orešković, a oni u Sjevernoj Makedoniji Marijanu Petir.

Od 18.000 birača 12 zastupnika biralo se u 46 država diljem svijeta. U Bosni i Hercegovini izišao je najveći broj glasača, njih više od 10 tisuća, nakon čega se najviše glasalo u Njemačkoj i susjednoj Srbiji.

I iako je odaziv birača u inozemstvu nešto veći no 2014. godine, i dalje je nizak i prilično atipičan.

“Dva su razloga za to. Prvi je razlog što većina tih iseljenika nisu promijenili adresu na onu inozemnu, tako da nisu niti mogli izaći na izbore, međutim oni koji su mogli nisu to napravili, zašto, vrlo vjerojatno jer nemaju želju da sudjeluju na političkim i građanskim procesima u RH”, kazao je asistent na katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta, Krešimir Ivanda.

Odaziv u Bosni i Hercegovini najveći je u dijaspori, jer su iskoristili novost u zakonu – građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.

S lakšim pristupom glasovanju, novi test za takozvanu novu dijasporu, bit će upravo onaj na predsjedničkim izborima, pišu Vijesti.hr

Komentiraj