i to je moguće

Nije svugdje tako loše: Mislili da će ih otpustiti, a onda su krenule povišice

Prije nekoliko mjeseci nagađalo se kako bi se tvornica tvrtke CR Abitare u Labinu mogla ugasiti. No, radnici kompanije koja proizvodi mobilne kućice za kampove najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj dobili su povišicu od devet posto.

Naime, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije počeo je upozoravati u listopadu prošle godine da bi se nakon pet godina uspješnog poslovanja i proizvodnje mogla ugasiti zatvoriti tvornica. Razlog tome je bio što se hala tvornice počela prazniti, a radnici nisu imali nikakave informacije, piše Glas Istre.

Zahvaljujući novim narudžbama koje su dogovorene u studenom, s prvim danom ove godine radnicima je porasla plaća. Poslodavci očekuju daljnje narudžbe, a spominje se stvaranje uvjeta za nova radna mjesta.

“Sa sindikalnog aspekta zadovoljni smo što se tijekom cijelog vremena poštovao kolektivni ugovor, da se unatoč problemima s kojima se tvrtka suočavala pravovremeno isplaćivala plaća, a isplatila se i božićnica u visini od 500 kuna. Uz to, započela je bolja komunikacija s poslodavcem.

Kolektivni ugovor, čija je produžena primjena istekla 31. prosinca 2018., produžen je dogovorom socijalnih partnera za naredna tri mjeseca. Nakon toga će, ovisno o rezultatima proizvodnje i poslovanja, socijalni partneri pregovarati o produljenju ili izmjeni kolektivnog ugovora”, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Glas Istre.

Komentiraj