PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA

Noći će biti neugodno tople, a onda nam kraj tjedna donosi osvježenje

Još jedan dan zaredom u Kninu se mjeri 37 stupnjeva u hladu pa je on danas najtopliji grad u Hrvatskoj. Jučer je dijelio tu titulu s Imotskim.

Inače, maksimalna temperatura u Kninu je viša od 30 stupnjeva, posljednjih 26 dana, a od toga je sedam dana bila viša od 35. Vjerojatno će tako biti i sutra!

Na nas djeluje polje povišenog tlaka zraka, anticiklona, no nad Alpama je zapela ova fronta i tamo se zadržava te Utječe na nestabilnost atmosfere naših krajeva, osobito onih sjevernih. Tako će sutrašnje prijepodne na kopnu biti oblačnije nego danas. Moguće je i malo prolazne kiše, ponajprije u Zagorju i Međimurju. Na Jadranu vedro uz umjerenu buru, pod Velebitom s jakim udarima. Najniža temperatura u gorju oko 15, u nizinama kopna oko 20, a na obali oko 24 stupnja.

Poslijepodne će u Dalmaciji biti sunčano i vrlo vruće, na jugu i vedro. U unutrašnjosti će biti malo više oblaka pa je moguć poneki kratak pljusak. Temperatura ponovno između 32 i 36 uz umjeren maestral. Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i vruće. Lokalno uz kraće pljuskove. Oni su vjerojatniji u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre. Bura će prvo oslabjeti, a onda predvečer ponovno jačati na umjerenu do jaku. Temperatura na obali oko 33, u gorju oko 27.

U četvrtak na moru stabilnije i sunčanije. Do kraja tjedna ostaje vrlo vruće. Noći će biti neugodno tople – najniža temperatura oko 25, a najviša dnevna oko 33. U četvrtak će još puhati bura, u petak maestral, a za vikend jugo.

U svakom slučaju, idućih će dana i biometeorološke prilike biti povoljnije jer će u gotovo cijeloj zemlji biti malo manje vruće. Samo u Dalmaciji još sutra vrlo vruće, a onda od četvrtka i tamo malo podnošljivije.

Komentiraj