Promjene u bankarstvu / Od danas karticama plaćamo drugačije: Velike promjene tiču se svih korisnika

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Korisnici kreditnih kartica, od danas će, umjesto potpisom, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morati potpisivati drugačije

14.9.2019.
13:53
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Na snagu je danas stupila revidirana Direktiva o platnim uslugama za koju se predviđa da će značajno promijeniti bankarski sektor - stvoriti uvjete za razvoj novih usluga, otvoriti tržište novim, manjim igračima, donijeti veći stupanj konkurencije i u konačnici pojeftiniti usluge. 

Korisnici kreditnih kartica, od danas će, umjesto potpisom, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morati potpisivati PIN-om. Opcija je to koju su do sada imali samo korisnici debitnih kartica, piše Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvoreno bankarstvo" podrazumijeva potpisivanje svih digitalnih transakcija u bankama te ukidanje limita od 5000 kuna za fizičke osobe. Izuzetak će biti transakcije u korist IBAN-ova popisa provjerenih primatelja, transakcije između vlastitih računa kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna. 

Korisnici mobilnog bankarstva već se od ranije osim PIN-om, mogu u aplikaciju prijaviti otiskom prsta ili skenom lica, a novost je da će na isti način moći potpisivati i transakcije u m-bankingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankarski sektor, koji je do sada bio prilično zatvoren, sada će se morati otvoriti te će se tradicionalnim uslugama, poput plaćanja koječega moći baviti i "treće strane", odnosno razne financijsko-tehnološke kompanije kojima će banke, ako klijent odobri, morati dati pristup njegovom računu. Oni će morati biti licencirani, u Hrvatskoj od strane HNB-a, ali su zahtjevi koje moraju ispuniti neusporedivo niži nego za klasičnu banku, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo