Istragu vodi državni odvjetnik

“Odluka o istražnom zatvoru nije donesena zbog pritiska javnosti”: Glasnogovornik Županijskog suda komentirao privođenje osumnjičenih za silovanje maloljetnice

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković, komentirao je jučerašnju odluku izvanraspravnog vijeća te određivanje istražnog zatvora petorici osumnjičenih za silovanje maloljetnice.

Rekao je kako misli da odluka nije donesena zbog pritiska javnosti te istaknuo da postoji atmosfera kako je istražni zatvor sankcija. Kazao je kako to nije sankcija već jedna mjera te da je svaka odluka suca istrage podložna provjeri drugostupanjskog suda, pišu Vijesti.hr.

“Suci istrage imaju oko 600 predmeta godišnje, a 5 do 10% odluka bude preinačeno”, pojasnio je Visković.

Kazao je i kako istragu vodi državni odvjetnik te da to što je sudac istrage na bolovanju ne znači ništa jer se istraga nastavlja.

Sudac istrage, dodaje, u svojoj je prvotnoj odluci utvrdio da postoji opasnost od utjecaja na svjedoka, ali je mislio da se to može sanirati mjerama opreza.

“Izvanraspravno vijeće potvrdilo je u 90% odluku suca istrage, samo su preinačili u dijelu određivanja istražnog zatvora”, pojasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Kaže da su tek dobili zahtjev nadležnog državnog odvjetnika o ispitivanju žrtve pa ne zna kada će se to dogoditi. Otkrio je i da treba biti ispitano i još nekoliko svjedoka. Dodao je da je kazneni postupak tek na početku, a što će se sve prikupiti je stvar istrage koja je tajna.

Nije mogao sa 100 postotnom sigurnošću reći da je sudac istrage Marković podignuo kaznenu prijavu zbog curenja informacija iz spisa, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj