eksperiment

Otriveno je koje su najpoštenije nacije na svijetu: Na kojem se mjestu nalazi Hrvatska?

Jesu li Hrvati pošteni? Ako je vjerovati rezultatima koje je objavio časopis Science u svojoj velikoj studiji – nismo loši. Od 40 zemalja mi smo na 13. mjestu.

Cijeli eksperiment je rađen s čak 17 tisuća novčanika. Ispitivalo se tko će, nakon pronalaska, novčanik vratiti vlasniku, pišu Vijesti.hr.

Cijela Hrvatska priča o poštenom konobaru iz Dubrovnika. Mladić je odbio naplatiti sladoled od 38 kuna prije nego je provjerio s ocem djevojčice je li spreman dati toliko novca.

“Jednostavno instinktivno sam joj dao ruku i rekao ‘idemo sad do tvojih roditelja da vidimo šta će oni reći. Ako oni dopuste ja ću ti dat sladoled'”, kazao je konobar Stjepo Roko.

Oduševljen postupkom otac djevojčice cijelu je priču objavio na svojem Facebook profilu, a ona je ubrzo postala viralni hit.

“Jako sam se iznenadio zato što je to nešto normalno što mi već sezonama prakticiramo. I zato što sam ja tako odgojen od kako znam za sebe i sportaš sam i to je za mene jedna normalna stvar koja je odjeknula na nevjerojatan jedan način”, rekao je Roko.

Stjepo smatra da je Hrvatski narod pošten, a za to sada postoji i dokaz. Ispitivanje koje je provedeno u 355 gradova svijeta pokazalo je da su Hrvati na 13. mjestu poštenja na ljestvici od 1 do 40.

“Što se tiče rezultata ove ankete oni su jako dobri, mada mislim da je vrlo teško ovako generalizirat jesu li Hrvati pošteni kao da nas netko pita jesu li Hrvati radišni”, kazala je psihologinja Mirjana Nazor.

Ispitivalo se koliko će osoba vratiti novčanik. U nekim su slučajevima u njemu bili samo dokumenti u drugima i novac.

Građani koje smo ispitivali o tome bi li vratili novčanik u slučaju da ga pronađu, uglavnom su kazali da bi.

“Sve bi mu dala. To je njegovo, nije moje. Ne volim nešto tuđe da mi pripada”, “Pa da, dobro se dobrim vraća”, samo su neki od odgovora.

Ovo istraživanje pokazalo je nešto nevjerojatno. Veće su šanse da će vam vratiti novčanik ukoliko je u njemu bilo novca nego ako su bili samo dokumenti, a ako je cifra velika onda su veće i šanse da će se javiti pošteni nalaznik, pišu Vijesti.hr.

Od susjednih zemalja samo su građani Srbije po poštenju ispred nas, ali samo kad je novčanik prazan. Kad je pun, tu smo se mi pokazali puno bolji.

“Ako novac nađe osoba koja je u silnoj nevolji kojoj njezin život ili život njezine obitelji ovisi o nekoj tisući ili čak i manjoj cifri novca onda je sigurno da će vjerojatno prvi osjećaj biti svojevrsno olakšanje”, smatra Nazor.

Pa su tako oni bogati i najpošteniji.

80 posto Švicaraca će vratiti pronađeni novčanik, a slijede ih Norvežani pa Nizozemci. Što nađem to je moje, najviše misle Kinezi. Njih tek sedam posto vratilo bi novčanik. Iza Kineza su Marokanci i Peruanci kazuje ovo istraživanje. Dok građani Hrvatske uglavnom tvrde – vratili bi tuđe, sami sebe ocjenjuju pošteno.

Većina građana koje smo ispitivali o poštenju smatra da Hrvati nisu pošten narod.

“Pa zato jer su opljačkali Hrvatsku. Od rata do sad i u ratu”, “Pa ono, ne bi se baš reklo”, samo su neki od odgovora.

Nakon ovog istraživanja ipak imamo dokaz da jesmo, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj