10. listopada

Ovogodišnji Svjetski dan beskućnika posvećen “skrivenim beskućnicima”

Svjetski dan beskućnika kao i svih proteklih godina, obilježava se 10. listopada. Navedenog dana,
organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za
problematiku beskućništva.

Beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Procjene o broju beskućnika u RH se kreću od 1000 do 10 000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. HMB procjenjuje da je po definiciji UN oko 2000 tisuće apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju “krov nad glavom” te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.

Također, procjenjuje se kako je više od 10000 relativnih beskućnika, koji imaju nekakav „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti. U Hrvatskoj trenutno usluge smještaja pruža 13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Zadru, Rijeci, Kaštelima, Puli, Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu te jedan hostelski smještaj Dubrovniku.

Ukupni smještajni kapaciteti su za 450 osoba i nedostatni su za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Prihvatilišta i prenoćišta su protekle tri godine, zahvaljujući ministarstvu nadležnom za socijalnu skrb, razvijale i pružale i druge usluge (dnevni boravci, stambene zajednice, osposobljavanja za zaposlenje, pomoć i podrška u zapošljavanju i socijalnom uključivanju i dr.) s ciljem integracije i socijalnog uključivanja beskućnika, međutim programi prestaju 31. Listopada zbog čega će mnogi koji nisu obuhvaćeni smještajem biti prepušteni ulici i sami sebi.

Jedan od trenutno najvećih problema je zbrinjavanje starijih korisnika, teže psihičkih bolesnih, osoba s intelektualnim teškoćama, ovisnika o alkoholu i opojnim sredstvima, mladih koji izlaze iz alternativne skrbi te osoba koje izlaze nakon dugotrajnog boravka u zdravstvenim ili nekim drugim institucijama.

Kao i prošle godine, ovogodišnji Svjetski dan beskućnika posvećuje se beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, tzv. skrivenim beskućnicima kojih je najveći broj u Zagrebu, u koji dolaze i iz drugih područja RH zbog slabo razvijenijih socijalnih usluga.

Još jednom treba istaknuti kako je problematika beskućništva zaista kompleksan problem i potrebna nam je bolja suradnja svih sektora, potrebna nam je strategija za borbu beskućništva, lokalne socijalne i stambene strategije, koordinacija zdravstvenih i socijalnih institucija sa pružateljima usluga, razvoj dodatnih usluga u manjim gradovima i prihvaćanje ETHOS tipologije beskućništva na razini RH.

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine se organizira 13. Nacionalni susret o beskućnicima u Puli, 10.10.2019. godine s kojeg će poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bi ih se potaklo na prevenciju beskućništva razvoj usluga koje će doprinijeti socijalnom uključivanju beskućnika.

Domaćin Susreta je Gradsko društvo Crveni križa Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike. Susret započinjemo u 9:30 sati, otvaranjem foto izložbe o skrivenom beskućništvu pod nazivom m “Imam ime” fotografkinje Snježane Bratanović, na Forumu u Puli gdje će prisustvovati predstavnici svih organizacija koje se bave problematikom beskućništva u RH.

Nitko gladan,
nitko bez krova nad glavom
i nitko bez podrške

Nakon otvaranja izložbe u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na adresi Dobrilina ulica 4, od 10,00 do
17,00 sati održava se Edukativna konferencija o beskućništvu.

Zagreb, Kneza Branimira 53 Mob., 099 211 87 34 www.beskucnici.info
OIB: 53916061811 Tel. 01 800 99 91 beskucnici.zm@gmail.com
IBAN: HR6823600001102347110 Zaba

Komentiraj