Tko će kome nego svoj svome

Pločani spremaju žestok doček “svom” ministru Ćoriću zbog dubrovačkog smeća

U Pločama je temperatura ionako preko 30 stupnjeva zadnjih dana, tipično ljetno vrijeme za dolinu Neretve, no večeras će biti još vrućije.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, u ironičnom zapletu i sam Pločanin, dolazi večeras u 19 sati građanstvu objasniti što i kako treba raditi da se postigne održivo gospodarenje otpadom. Ti isti građani pak žele samo jedno poručiti svom nekadašnjem sugrađaninu. Da ne žele prihvatiti na svom odlagalištu smeća prihvatiti metkovsko i dubrovačko smeće samo zato što su političari u najmanju ruku nesposobni.

Priča je jednostavna, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već se trebalo izgraditi Centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Lučino Razdolje, no zbog klasične hrvatske političke neefikasnosti, koja je nerijetko začinjena i nekim drugim stvarima, taj centar još nije ni krenuo u gradnju. Pločansko odlagalište je sanirano pa je Ministarstvo zaključilo kako onda može primati otpad iz Metkovića i Dubrovnika, dok se to nesretno Lučino Razdolje ne izgradi.

Jasno, u Pločama nisu presretni, dapače, može se kazati i da su ljuti na takvo rješenje kojem je krajnji amen dalo ministarstvo kojem je na čelu, eto, igrom slučaja, baš Pločanin. Koji će danas pokušati pojasniti zašto je gradu od manje od 10 tisuća stanovnika dobro da primi svo smeće najvećeg turističkog grada u Hrvatskoj. Jer vlast (na čelu države i najjužnije županije inače je ista stranka) do sad nije bila sposobna izgraditi centar za gospodarenje otpadom koji bi pokrio čitavu županiju. Kako neslužebeno saznajemo, lokalne vlasti na jugu doline Neretve su tražile očitovanje Ministarstva, a ono je, kad se maknu sve birokratske frazetine, bilo da otpad jednostavno će ići na pločansko odlagalište. Bez puno objašnjenja.

Zbog svega toga Ploče su na nogama, već je osnovana SOS građanska inicijativa, a u Domu kulture bi danas mogla biti možda i najžustrija tribina u povijesti tribina o ekologiji, jer se očekuje u najmanju ruku nekoliko stotina Pločana, čak i ne računajući ministra Ćorića. Kojem se ovih dana po ovom južnom gradiću nerijetko spominje rodbina u ne baš lijepim kontekstima. Inače, zatražili smo očitovanje i objašnjenje Ministarstva, kao i odgovor na pitanje postoji li neki plan B, no dobili smo odgovor koji baš i nije najjasniji i neopisivo je dosadno birokratski. Stoga ga za kraj prenosimo u potpunosti:

“Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u točki III. jasno je naznačeno da odlagališta na kojima će se nastaviti odlaganje otpada do popunjena kapaciteta odnosno do otvaranja centara za gospodarenje otpadom imaju obvezu svake godine na temelju snimke raspoloživih kapaciteta dostaviti podatke o preostalim kapacitetu odlaganja.

Na temelju tih podataka na godišnjoj razini revidirat će se stvarno stanje kapaciteta te sukladno tome planirati redoslijed i dinamika zatvaranja odnosno nastavak rada svih odlagališta pa tako i Odlagališta u Dubrovniku i Metkoviću.”

Komentiraj