Liječnici upozoravaju

Počela epidemija gripe: Sljedećih tjedana broj oboljelih će porasti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog.

Hrvatskoj epidemija gripe opasno kuca na vrata. Iako se očekuju i nove doze cjepiva liječnici kažu – masovnija oboljenja tek slijede. Gripu treba preležati, jer riječ je o ozbiljnoj bolesti kod koje se mogu razviti komplikacije, pišu Vijesti.hr.

Marko je čuo da je počela epidemija i zato želi prevenirati bolest. U Zavodu za javno zdravstvo već je kao doma.

“Pet-šest godina se cijepim i otada nema nikakve gripe. Nikakav problem nisam osjetio”, kazao je Riječanin Marko Đorđić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog, a očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana broj oboljelih znatnije porasti. Iako je mnogi tako ne doživljavaju, gripa može biti opasna. Odmah se treba javiti liječniku u slučaju ozbiljnijih simptoma.

“Teškog disanja, bolova u prsima ili u slučaju dezorijentiranosti, konfuznosti, svakako treba otići liječniku”, preporučuje Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Iako je epidemija već krenula to ne utječe na učinkovitost cjepiva. Ove godine u Hrvatskoj je nabavljeno 320 tisuća cjepiva, samo u PGŽ 25 tisuća, s obzirom da je ove godine interes za cijepljenjem jako velik, bit će potrebno nabaviti još doza.

Kod gripe ne treba odmah uzimati lijekove za skidanje povišene temperature, koji opterećuju organizam. Njih je najbolje uzeti prije spavanja. Tijekom dana pomažu i druge metode.

“Preko dana svakako, pet, šest, deset puta ako treba koristit tuš ili kadu, znači tuširat se i namjestit si temperaturu vode kako nam odgovara, jer kako god da je namjestite uvijek će ona biti pet do šest stupnjeva hladnija nego koža. Tako da će se izvući ogromne količine topline iz tijela”, kazao je liječnik Leonardo Bressan.

Uz disciplinirano ponašanje u većini će slučajeva, poručuje, sve proći bez većih problema.

Komentiraj