upozorenje ljekarnika

Pojeftinili su lijekovi bez recepata, evo za koliko

Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova će se početkom 2019. smanjiti u prosjeku za 17-18 posto, doznaje se u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).

Početkom 2019. PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, prema odluci vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, piše Index.

Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već početkom iduće godine pa će, primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imati u prosjeku do 18 posto nižu maloprodajnu cijenu, navodi predsjednica HLJK Ana Soldo.

Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a, ova će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova biti od 20-ak do 30-ak kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.

Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više nego prije pet godina, no o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake pa iz ljekarničke komore apeliraju kako svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s dužnim oprezom, piše Index.

U HLJK kažu kako su u posljednje tri godine, kroz inicijativu Udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova, predlagali izjednačavanje oporezivanja lijekova te pozdravljaju takvu vladinu odluku.

“Smatramo da je svaka olakšica koju će osjetiti pacijenti dobrodošla, a dobro je što će smanjenje cijena dočekati u vrijeme sezonskih bolesti poput gripe i prehlada, kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun”

Komentiraj