kao u filmu

Policija će imati veće ovlasti: Moći će uzimati aute, ulaziti u stanove bez naloga, rušiti dronove?

Upad u stan bez naloga, rušenje drona s neba. To i puno više policajci će smjeti raditi, ako u Saboru budu prihvaćene Izmjene zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Je li proširivanje ovlasti podložno zloupotrebi? Što će policajci sve smjeti i koja su vaša prava?

Zamislite ovu situaciju: Vozite se mirno gradom. Najednom vas zaustavi policajac. Sjeda u vaš auto i baš kao u kakvom akcijskom filmu – kreće u potjeru, pišu Vijesti.hr.

Ipak ne, niste statist u filmu. Riječ je o jednoj od novih policijskih ovlasti predloženih u Izmjenama zakona o policijskim poslovima.

“Kroz bilo koju primjenu zakona uočavaju se određeni problemi ili nedostaci u postojećem rješenju i onda ih nastojimo otkloniti. Primjena ili pristup ovoj našoj situaciji bio je da smo išli na ograničenu izmjenu zakona”, pojašnjava Stjepan Gluščić, profesor na Policijskoj akademiji.

Tako će policajci osim oduzimanja vašeg vozila uz odštetu imati pravo i srušiti dron, brže provjeriti identitet građana putem MUP-ove baze podataka, pa čak i ući u vaš dom – bez naloga.

Za pretragu kuće, policija i dalje mora imati nalog. A bez naloga može ulaziti samo u izvanrednim situacijama.

“Imamo nažalost nekoliko primjera svake godine kada neka starija osoba sama umre, i nakon određenoga vremena se ne javlja i postoji potreba utvrditi što je”, ustvrdio je profesor Gluščić.

Neke će se pak ovlasti, poput signalnog pucnja u naseljima, zbog sigurnosti građana možda i ukinuti. Novost je i da svi s činom narednika mogu biti i istražitelji, pišu Vijesti.hr.

“Mislim da je ovo dobro. Ja sam se u praksi zaista susretao s ljudima koji imaju srednju stručnu spremu, 15-20 godina su detektivi, narednici. I imaju znanja puno jača nego netko tko je došao s visokom, a tek je došao u policiju”, smatra Željko Cvrtila stručnjak za sigurnost.

Više istražitelja znači i više riješenih slučajeva.

Komentiraj