"nagrada za uspjeh"

Povjerenstvo sutra pokreće postupak protiv HDZ-ovaca koji su od HNS-a dobili po 200 tisuća kuna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sutra će, 12. lipnja, održati radni sastanak na kojem će razmotriti pokretanje postupka protiv trojice HDZ-ovih dužnosnika koji su kao članovi izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza primili gotovo po 200 tisuća kuna svaki nakon uspjeha nogometne reprezentacije u Rusiji.

Nakon što je Telegram objavio priču kako je HNS platio članovima izvršnog odbora preko tri milijuna kuna na ime nagrada za uspjeh nogometaša u Rusiji, poslali smo i službeni upit Povjerenstvu, koje je promptno odgovorilo. U njihovom odgovoru se može zamjetiti i da gotovo pa sigurno pokreću postupak za trojicu visokih članova Hrvatske demokratske zajednice.

“Obavještavamo vas kako će Povjerenstvo sutra održati radni sastanak na kojem će se razmotriti ima li elemenata za otvaranje predmeta protiv spomenutih dužnosnika, a u vezi predmetnih isplata od Hrvatskog nogometnog saveza, o čemu ćemo vas povratno obavjestiti. Ovim putem ukazujemo na odredbu članka 14. stavka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim je propisano da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udurga i zaklada, ali bez prava na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim na prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova”, navodi se u odogovoru Povjerenstva, čime se implicitno gotovo pa već sad potvrđuje da će se postupci pokrenuti.

Jer, trojica HDZ-ovih dužnosnika, Đuro Bukvić, Nenad Horvatić i Slavko Prišćan u svojim prijavama u imovinskim karticama nisu niti krili da se radi o svojevrsnoj nagradi za uspjeh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, iako nije najjasnije što je bio njihov doprinos tom rezultatu.

Inače, HNS je tradicionalno skrivao koliko je nagradio svoj izvršni odbor, jer ne žele svoje financije pod povećalom javnosti. No, trojica dužnosnika iz izvršnog odbora su te nagrade morali navesti u imovinskoj kartici, čime je postalo bjelodano kako je HNS bio izdašan prema svima, pa i političarima, unutar svojih redova.

Bilo bi zanimljivo pogledati koliko je onda sam vrh HNS-a nagradio sebe za taj uspjeh, ali zbog netrasparentnosti ove organizacije to za sada ostaje pusti san. No, bar će trojica dužnosnika morati pojasniti svoju uplatu, a na kraju bi se mgola dogoditi i pomalo ironična stvar da bi na taj način tih oko 600 tisuća kuna HNS-a moglo završiti u državnom proračunu.

Komentiraj