KAZNENA PRIJAVA

Požar na Korčuli izazvan opuškom, kod Benkovca namjernim paljenjem trave

Požar u općini Smokvica na Korčuli izazvan je u srijedu opuškom cigarete, dok je požar na benkovačkom području u nedjelju prouzročilo namjerno paljenje suhe trave, utvrdila je policija, a za izazivanje požara sumnjiči se dvije žene protiv kojih su podnesene kaznene prijave.
Za namjerno izazivanje požara na benkovačkom području sumnjiči se 25-godišnjakinju protiv koje je podnesena kaznena prijava za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje te je privedena pritvorskom nadzorniku, izvijestila je zadarska Policijska uprava.
Osumnjičena je  da je u nedjelju oko 20:00 sati, u Brgudu na benkovačkom području, namjerno izazvala požar suhe trave koji se potom proširio na šire benkovačko područje.
Požar još nije u potpunosti ugašen, a materijalna šteta i ukupna opožarena površina bit će naknadno utvrđene.
Požar koji je u srijedu  u jutarnjim satima buknuo na području Smokvice na Korčuli izazvan je opuškom cigarete koji je bacila 66-godišnjakinja, a koji je zbog vjetra zapalio travu i nisko raslinje na zemljištu u privatnom vlasništvu, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska.
Žena je zajedno s jednim muškarcem (76) pokušala ugasiti vatru, no kada su vidjeli da je požar izmakao kontroli, pozvali su vatrogasce. Prilikom gašenja 76-godišnjak je zadobio opekline te je zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.
Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom policija je protiv 66-godišnjakinje podnijela kaznenu prijavu.   
Požar u šibenskom brodogradilištu bacanjem opuška izazvao radnik

Požar koji je u subotu ujutro izbio među halama brodogradilišta Nautičkog Centra Prgin (NCP) u Šibeniku uzrokovao je odbačeni opušak cigarete 27-godišnjeg radnika, koji će biti kazneno prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja, doznaje se u šibenskoj policiji.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni radnik u subotu oko 12,26 sati bacio opušak pored jednog montažnog objekta unutar brodogradilišta i otišao. Izbio je požar koji je zahvatio taj montažni objekt i dio susjedne zgrade, jedne od hale brodogradilišta. Vatra je ugašena petnaestak minuta iza 15 sati, a kolika je materijalna šteta tek treba utvrditi.
Osumnjičeni radnik, koji je u brodogradilištu u subotu boravio kao zaposlenik kooperantske tvrtke koja djeluje unutar NCP-a, predan je nakon kriminalističkog istraživanja pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu.
Požar u subotu ujutro u šibenskoj Mandalini počeo je uz detonacije, vjerojatno radi pucanja metalnih boca za varenje pod tlakom nakon čega se nad brodogradilištem nadvio oblak gustog crnog dima.
Vatra je zahvatila jedan kontejner i dio hale, ali zahvaljujući munjevitoj reakciji vatrogasaca nije se uspjela proširiti pa je izbjegnuta veća katastrofa, izjavio je nakon požara direktor NCP-a Roko Vuletić i naglasio da je objekt pod video nadzorom, što bi moglo pomoći u utvrđivanju uzroka požara.
U šibenskoj policiji danas nisu mogli potvrditi niti demantirati da su pregledom video snimki otkrili uzrok požara, odnosno vidjeli radnika kako baca čik pored hale gdje je planulo. 
 

Komentiraj