loše su je savjetovali

Predsjednica Grabar-Kitarović: “Pogriješila sam kad sam rekla da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je konferenciju za medije prigodom četvrte obljetnice polaganja svečane prisege na mjesto predsjednice Republike, a najistaknutija izjava bila je da je počinila pogrešku kada je kazala da je “Za dom spremni povijesni hrvatski pozdrav”, pišu Vijesti.hr.

“Počinila sam grešku kada sam rekla da je to povijesni hrvatski pozdrav jer mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika. Prihvaćam činjenicu da to nije povijesni hrvatski pozdrav. No poanta izjave je bila da je on neprihvatljiv i kompromitiran”, kazala je Grabar-Kitarović na pitanje RTL-ove novinarke Damire Gregoret.

“Cilj je izbrisati granice između europskog istoka i europskog zapada”

Na početku je Grabar-Kitarović kazala da je vanjsku politiku usredotočila na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU i NATO-u. Kazala je da je jačala veze s SAD-om, Rusijom, Izraelom i Turskom i drugim zemljama. Izdvojila je i susrete sa svjetskim vođama. “Svaku prigodu sam koristila za promicanje hrvatskih nacionalnih interesa”, kazala je predsjednica i istaknula pokretanje inicijative Triju mora.

“Cilj je izbrisati granice između europskog istoka i europskog zapada”, kazala je o inicijativi Grabar-Kitarović. Istaknula je da Hrvatska može višestruko napredovati unutar te inicijative. “Hrvatska će doprinijeti energetskoj neovisnosti JI Europe kao energetsko središte tog dijela Europe”, kazala je predsjednica.

“Temeljni cilj je rast životnog standarda i bolji život građana”, kazala je predsjednica i dodala da će se zalagati za prava Hrvata u BiH, kao i rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom i Srbijom. “Posebno ističem pitanje nestalih”, kazala je predsjednica i istaknula da će se aktivno uključiti sa prijedlozima vezanima za hrvatsko predsjedanje EU-om.

“Dobro je biti članicom NATO-a, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami”

“U području obrane unaprijeđujemo sustav domovinske sigurnosti i zalagala sam se za povećanje obrambenog proračuna”, kazala je Grabar-Kitarović. “Dobro je biti članicom NATO-a, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami”, kazala je Grabar-Kitarović te dodala da je razvoj obrambenih snaga vezan i uz razvoj gospodarstva.

“Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost”, najavila je tada Grabar-Kitarović, a najzvučnija izjava bila je da će “Hrvatska biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude”.

“Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, nego i na kriznim žarištima diljem svijeta. Dom se ne brani na kućnom pragu, jer kada opasnost dođe do doma, već je prekasno. Hrvatsku moramo zaštititi od bilo kakvih sigurnosnih ugroza”, kazala je Grabar-Kitarović. Rekla je da je svoj mandat posvetila i hrvatskom iseljeništvu te istaknula važnost novog zakona o državljanstvu.

“Tijekom cijelog mandata usmjeravam raspravu na rješavanje egzistencijalnih pitanja, kao što je demografija”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala kako je izmjestila svoj ured u sve županije kako bi se približila građanima. Istaknula je važnost decentralizacije Hrvatske.

“Iz prve ruke saznala sam kakve su razvojne vizije, potencijali, ali i problemi”, kazala je Grabar-Kitarović te je podržala županijski model regionalne uprave jer smatra da su županije pokretač razvoja.

Demografija

Posebno je istaknula problem demografije. “Više puta sam naglasila da je hrvatska u izvanrednom demografskom stanju. Veseli me podatak o povećanju broja rođenih u 2018. i padanju trenda iseljavanja, no svi ćemo se morati potruditi više”, kazala je Grabar-Kitarović te dodala da će i dalje inzistirati na rješavanju problema blokiranih, a osvrnula se i na poreznu reformu i istaknula da nam je potreban rast od 5 posto.

Naglasila je i da cijelo vrijeme zagovara reformu školstva i da je posebnu pozornost posvetila mladima. “Dat’ ćemo glas mladima diljem Hrvatske”, kazala je Grabar-Kitarović. Kazala je da njezine aktivnosti u području gospodarstva idu prema snaženju izvoza.

Istaknula je i osnivanje radne skupine za brendiranje Hrvatske te najavila da će u travnju predstaviti mjere za brendiranje Hrvatske.

“Svugdje sam osjetila snažno domoljublje utemeljeno na vjeru u Hrvatsku i njezine mogućnosti. I nakon četiri godine čvrsto vjerujem da Hrvatska može bolje”, kazala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li se njezina oštrica prema Vladi i premijeru otupila, Grabar-Kitarović je kazala da još nije istaknula kandidaturu za sljedeći mandat. “O tome ću izvijestili javnost kada za to bude vrijeme”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Prema svim Vladama sam se ponašala jednako”

“Proizlazim iz određene etike uvjerenja i slično, no neosporno sam predsjednica svih hrvatskih građana i tako sam se ponašala u četiri godine. U tim godinama promijenile su se tri Vlade i prema svima sam se ponašala jednako. Kada je trebalo upozorila sam ih, a i hvalila sam ih”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Bila sam kandidatkinja HDZ-a, no zbog toga HDZ-ovim vladama nisam davala popuste i mislim da to ni oni nisu očekivali. No, kada bi kritizirala neke pojave u društvu, vi novinari ste govorili o sukobima s Vladom. Sukobi su neproduktivni. Kritika da bi bila kredibilna mora biti praćena prijedlozima, a moja kritika je bila praćena time”, kazala je predsjednica.

“Kad je riječ o bilo kojoj Vladi RH. Želim da bude stabilna i odrađuje svoj posao i moramo surađivati. Ova država je preskupo plaćena da bi je bilo tko koristio za vlastite interese koji nisu interesi svih hrvatskih građana”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje koju bi si ocjenu dala, rekla je da će nju dati hrvatski građani. “Zadovoljna sam onime što sam postigla. Puno toga iz predizbornog programa je ostvareno”, rekla je Grabar-Kitarović. “Postoje elementi gdje sam možda mogla bolje, no zahvalna sam svima koji su surađivali sa mnom jer to su naši zajednički interesi”, kazala je Grabar-Kitarović.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentiraj