novi gaf

Predsjednica ne prestaje oduševljavati: Za pjesmu nastalu 1999. godine rekla da je iz vremena kad se nije smjela spominjati Hrvatska

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u subotu Krapinu, gdje je uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini, Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH.

“Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima”, slikovito se izrazila prilikom uručivanja Povelje, piše Zagorje.com.

Dodala je i kako se iznimno veseli novim uspjesima i popevkama koje će rado pjevati, a među njima je istaknula jednu poznatu domaću pjesmu.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo ju danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojoj domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljubljem”, naglasila je predsjednica.

No, ono što predsjednica očito nije znala, jest da je pjesma “Pod Bradje” autora Rajka Suhodolčana, prema podacima koje ZAMP navodi, nastala 1999. godine. Za nju je čak dobio i nagradu Porin. Bilo je to vrijeme kada se Kolinda Grabar-Kitarović spremala za dužnost ministrice savjetnice u Ministarstvu vanjskih poslova, a zatim i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Predsjedničinu “praznu retoriku” primijetili su i građani koji su u komentarima ispravljali netočne navode Kolinde Grabar-Kitarović:

“Kaj nije “Pod brajde” pjesma iz 2000-i neke? Nije vrag da se u vrijeme kad je predsjednica bila ministrica vanjskih poslova nije smjelo spominjati Hrvatsku? Ovome kaj ona dela nemre pomoći ni malo brdo Gastala. Čudim se samo da nije, u svom obiteljskom stablu, našla babicu z Pregrade ili dedu z Đurmanca…”

Iskazivanje domoljublja, hrvatske riječi, Zagorja, bregi i zipke nitko nije branio, suprotno navodima predsjednice. Naprotiv, spominjalo se kao i dan danas bez ikakve represije.

Komentiraj