nije bilo dosadno

Prekinuta sjednica Sabora, Bulja skoro straža izvela

Oporbeni saborski zastupnici predvođeni zastupnicima Mosta burno su u srijedu reagirali na ubacivanje u današnju raspravu Konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak kako je i bilo najavljeno, a nakon što su “okupirali” govornicu, predsjedavajući je prekinuo sjednicu.

“Riječ je o najbitnijem zakonu u Hrvatskoj kojeg sada žele podvaliti u poslijepodnevnim satima bez da je ovdje ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivrednicima”, kazao je zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, tražeći da se prekine sjednica i rasprava o tom zakonskom prijedlogu prebaci za sutra, pišu Vijesti.hr.

Apelu se pridružio i Nikola Grmoja (Most) ustvrdivši kako ne zna zašto vladajući nameću tu točku dok nije prisutan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Domagoj Hajduković (SDP) kazao je kako je povrijeđeno nepisano pravilo da se najavljuje kada će određene točke biti na dnevnom redu da bi se zastupnici mogli pripremiti za raspravu.

Predsjedavajući Željko Reiner je rekao kako ministar ne mora biti u Saboru kada se predstavlja zakon kao i da se određene točke mogu dodati na raspravu.

“Očito ovo ima neku svrhu ili razlog da se oko toga diže takva buka,” rekao je.

Bulj je potom prosvjedujući stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Pale teške riječi

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

U burnoj atmosferi pale su i teške riječi.

“Tko si ti?”, upitao je Bulj na što mu je Bačić uzvratio s “a tko si ti čobane”. Iz MOST-a su tražili sankciju za Bačića, ali je Bulj rekao da ga usporedba s čobanom uopće ne vrijeđa.

Bulj je nastavio govoriti o tome da je HDZ uništio poljoprivredu na što mu je Reiner izrekao sankciju udaljavanja iz sabornice. U tom trenutku oko Bulja se za govornicom okupilo ukupno desetak zastupnika MOST-a, Živog zida, HSS-a i SDP-a kako bi spriječili stražu da Bulja fizički ukloni iz sabornice. Uslijedilo je dovikivanje u kojem je Nikola Grmoja (MOST) rekao “Ante Bačić Baćo – najveći uhljeb u Saboru”.

“Pametan si za pop***** čobane jedan glupi”, uzvratio mu je Bačić.

Grmoja je pak vikao “protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića najvećeg uhljeba u Saboru”.

Prekinuta sjednica

Reiner je na kraju prekinuo sjednicu do sutra, kada će se Sabor raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi.

“Sjednica će se nastaviti sutra jer je nasilno prekinuta”, konstatirao je.

Prije toga je Ivan Pernar (Živi zid) prosvjedovao zbog telefoniranja predsjedavajućeg Reinera za vrijeme rasprave.

“Molim predsjedavajućeg da ne razgovara na telefon… je li kulturno tako voditi sjednicu”, upitao je Reinera.

“Što je ovo, gospodine Reiner, spustite telefon”, zatražio je i Grmoja, a Bulj mu predložio da sam sebi da opomenu zbog razgovaranja na mobitel.

 

Komentiraj