Kakve su šanse SDP-a i HDZ-a na izborima za Sabor?

Prije četiri mjeseca predvidio je pobjedu Milanovića: Jerko Trogrlić gostovao u RTL Direktu

Jedini analitičar koji je četiri mjeseca prije izbora predvidio da će predsjednik postati Zoran Milanović, komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić, u RTL Direktu komentirao je rezultate istraživanja CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, prema kojem je SDP preskočio HDZ.

Objasnio je da su dobro prognozirali predsjedničke izbore jer su dobro čitali ankete koje se u Hrvatskoj provode iz mjeseca u mjesec. “Prije četiri mjeseca je predsjednica imala još visoku podršku birača, ali je njezina popularnost iz mjeseca u mjesec uvjerljivo padala. Znači njezini birači su joj još uvijek davali glas, nisu još pobjegli od nje, ali nisu bili zadovoljni s njom”, kazao je Trogrlić.

“Imali smo Škoru koji se dosljedno obraćao tom desnom biračkom tijelu, koje je napustilo Grabar-Kitarović i imali smo Milanovića koji je bio prilično neiritirajuć, odnosno pazio je da ne ljuti desno i centralno biračko tijelo. A u toj se kampanji ništa nije mijenjalo. Trend koji je bio tada, nastavio se do kraja. Predsjednica je nastavila s gafovima, Škoro i Milanović su nastavili s kampanjama i zato se to odvilo na takav način”, kazao je Trogrlić.

Podsjetimo, nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je SDP. Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača 27,8 posto. To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na samo 16 posto. HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mjesto sa 26,9 posto potpore, pišu Vijesti.hr.

“Nije iznenađujuće da rezultat na predsjedničkim izborima i pobjeda kandidata kojeg je SDP podržavao, da njima nekakav vjetar u leđa. Za nekakve bolje analize pričekao bih najmanje još mjesec dana. Činjenica je da SDP već mjesecima smanjuje svoju razliku i da se jako približio HDZ-u”, kaže Trogrlić i upozorava da je razlika između HDZ-a i SDP-a još uvijek unutar statističke pogreške.

U snimci gostovanja pogledajte što kaže o šansama HDZ-a i SDP-a na izborima za Sabor.

 

 

 

 

 

Komentiraj