Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Prvi puta o holokaustu djeca će moći učiti u Jasenovcu, o državnom trošku

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put daje mogućnost zainteresiranim školama za realizaciju terenske nastave u Spomen-području Jasenovac, priopćeno je jutros iz Ministarstva.

Cilj je da učenici osmih razreda osnovne škole te učenici srednjih škola, uz stručnu pripremu i stručno vođenje, mogli unaprijediti znanje o holokaustu te spoznati razmjere i posljedice počinjenih zločina protiv čovječnosti.

“Nadalje, učenici osnovnih i srednjih škola te učitelji i nastavnici mogu koristiti muzejski postav za analizu i raspravu o sudbini svih ljudi zahvaćenih ratom i važnosti povijesnih istraživanja. Na kraju, u sklopu međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje, koja je reformom ušla u sve škole, ova izložba može pridonijeti odgoju djece i mladih za mir, međusobnu suradnju i nenasilje te suživot različitih zajednica”, stoji u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Školama su poslane i detaljne upute na koji način mogu organizirati terensku nastavu u Jasenovcu.

“Zahtjevi će se odobravati do iskorištenja sredstava za ovu namjenu u državnom proračunu. Sredstva koja su osigurana za ovu godinu mogu se koristiti i u prvom polugodištu sljedeće školske godine.  S ciljem obrazovanja za građanstvo, prevencije nasilja i radikalizacije, promicanja tolerancije te poticanja mladih na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive, ovom prilikom vas podsjećamo da se Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti u Republici Hrvatskoj obilježava svake godine 27. siječnja”, stoji, među ostalim, u dopisu upućenom školama.

Komentiraj