opis piromana / Psihološki profil piromana: 'Uživaju biti blizu vatre, pa nije rijetko da odluče biti vatrogasci'

Dok se još istražuju uzroci golemog požara u okolici Splita otkriven je uzrok niza požara koji su proteklih dana buknuli kod Šibenika. Forenzičari su utvrdili da su požari podmetnuti a kriminalisti da ih je podmetnula 51-ogodišnja žena.

25.7.2017.
22:41
VOYO logo

Euforija i uživanje dok plamen guta sve ispred sebe. To osjećaju piromani kad podmetnu požar i čin ponavljaju.

"Imaju snažnu unutarnju napetost koja se ne može smanjiti ničim drugim nego pojavom požara. Većina požara je uzrokovana ljudskim rukama, a mali dio njih je to napravio zbog piromanije zbog bolesti", rekao je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte:

"Piromani uživaju biti blizu vatre, pa nije rijetko da odluče biti vatrogasci", kaže Bagarić i dodaje da je jako teško doći do točnih brojki koliko ih je odgovorno za požare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Negdje se govori 10%, negdje 20%. Dakle ne baš mali broj uzrokovanih požara ljudskom rukom, uzrokovali su piromani, osobe koje su bolesne", izjavio je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Improviziranim bakljama i upaljačem je palila krpe natopljene lož uljem. Traži se jednomjesečni pitvor, no je li riječ o piromanki još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je uz kaznenu prijavu predana u pritvorsku policijsku jedinicu. Zapriječena kazna za ovo djelo je zatvorska u trajanju od 6 mjeseci do pet godina.

"Takve osobe uglavnom odbijaju i razumijevaju sebe kao osobu koje nemaju problem. 
Ja nikad nisam imao da je netko pokucao na vrata i da mi je rekao: Ja imam problem. Ja imam veliku žudnju za vatrom. To je rijetko i druge kolege kažu da je rijetko", rekao je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo