Pregled na vrijeme

Rak pluća 70 posto izlječiv uz ranu dijagnostiku

Zbog nedostatka preventivnog programa ranog otkrivanja karcinoma pluća i velikog broja pušača, u Hrvatskoj godišnje oko 3000 građana izgubi bitku s tom bolešću, koja je u 70 posto slučajeva izlječiva ako je pravodobno otkrivena, istaknuto je u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače.
Kvalitetnija rana dijagnostika bila bi osigurana nabavom  CT uređaja nove generacije, s niskom razinom zračenja, koji bi primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućio “screening” i ranu dijagnozu raka pluća, rečeno je na konferenciji za novinare koju je organizirala Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra uz podršku Hrvatskog torakalnog društva.
To bi pomoglo da jedna od najčešćih zloćudnih bolesti, ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima, postane kronična bolest. S obzirom da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja za sada su skromni, petogodišnje je preživljenje samo 6 posto.
Svi pušači stariji od 50 godina trebali bi jednom godišnje snimiti pluća CT-om, jer rendgen otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su šanse za izlječenje gotovo nikakve, upozorio je predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac Miroslav Samaržija te pozvao građane, koje muči višemjesečni kašalj, da se obavezno  jave liječniku.
“Vjerujem da će Grad Zagreb 2017. pokrenuti program rane dijagnostike raka pluća CT-om najnovije generacije, s niskom dozom zračenja, kako bi rizična populacija mogla jednom godišnje obavljati taj pregled”, rekao je Samaržija.
S ciljem prikupljanja 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje raka pluća, Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća disanja prošle su godine pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja novca.
Uređaj bi dobila Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu, i bio bi prvi takav uređaj u Hrvatskoj. No, do sad je prikupljeno manje od milijun kuna. Samaržija smatra da će se uređaj teško nabaviti ako se u akciju ne uključe svi segmenti društva.
U Hrvatskoj rak pluća je najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak u žena, odmah nakon raka dojke.

Komentiraj