Kod Šprajca

“Razdoblje velike potražnje za Hrvatskom je nestalo, ali ne treba dizati dramu”: Predsjednik Udruženja turističkih agencija Boris Žgomba je optimističan

Premda je jučer ministar turizma Gari Cappelli objavio kako u prvih 6 mjeseci imamo rast noćenja od tri posto, to je predsezona i te su brojke premale da bi ili popravile ili pokvarile sezonu.

A za sezonu se, prema istraživanju Hrvatske udruge turizma, bilježi prosječan pad rezervacija za oko 20 posto, a u mnogim jadranskim mjestima se i golim okom moglo vidjeti kako je u lipnju bilo manje gostiju nego lani.

Kako smo ušli u turističku sezonu, ušli smo i u sve probleme koje bi ona mogla i donijeti.

O svemu tome u RTL Direktu govorio je predsjednik Udruženja turističkih agencija Boris Žgomba.

“Predramatično je izvučeno iz konteksta podatak o 20-postotnom padu bookinga. Nije takav podatak. Činjenica je da ulazimo u sedmi mjesec s već vidljivim problemima. Ušli smo s nekim laganim zaostacima. Ali, ono što je pred nama, nije u najboljem stanju. Nije dramatično”, kazao je i dodao da ovogodišnja sezona neće biti kao ona lanjska.

Na pitanje što se događa, srpanjska rupa ili crni labud, odgovara:

“Labuda nisam vidio. Razgovaramo o jednoj normalnoj turističkoj godini. Razdoblje ogromne potražnje za Hrvatskom je prestalo. Ulazimo u razdoblje normalnog turističkog prometa kao prije tri godine. Ne treba dizati dramu.”

Na pitanje je li PDV u ugostiteljstvu doista toliki problem, odgovara:

“U momentu kada smo u jednoj velikoj borbi, sigurno je da je PDV veliko opterećenje. Vjerujem da će Ministarstvo financija naći rješenje da se smanji. Visoka stopa PDV-a je visoka cijena”, tvrdi.

Komentirao je i činjenicu da se nerijetko domaći i strani turisti žale kako je Hrvatska preskupa.

“Ove tri godine je prolazilo sve i svašta. Dolazimo u godine kada se moramo vratiti u zbilju”, poručio je.

Bi li država trebala ograničiti ili prestati izdavati dozvole za privatni smještaj, ili ih natjerati da podignu kvalitetu, bilo je sljedeće pitanje.

“Moje mišljenje je da tu država nema što raditi. Unutar tih zakonskih propisa je pitanje što se renta, a što se ne renta. No, svatko je odgovoran za svoje punjenje. Tu nema dileme. Reguliranje broja apartmana, to jedino tržište regulira. U ovom momentu to tako izgleda”, kazao je u RTL Direktu.

Na pitanje koliko se u Hrvatskoj uopće upravlja turizmom, kaže:

“Strategija postoji. Turizam je u jednoj velikoj mjeri najmanje u rukama turističkih radnika. Postoji niz segmenata na koje nema utjecaj. Koordinacija nam nije jača strana”, rekao je Boris Žgomba.

Komentiraj