"izniman doprinos"

Rektor Boras će Plenkovićevog oca proglasiti emeritusom

Na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu u utorak nalazi se prijedlog rektora Damira Borasa o osnivanju povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o izboru u počasno zvanje professor emeritus Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića.

Boras počasno zvanje Mariju Plenkoviću obrazlaže na dvije i pol stranice prijedloga. Ukratko, u prijedlogu za Plenkovićev izbor ističe kako je obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima, piše Srednja.

Plenković stariji predavao predavao je komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je udruge Hrvatsko komunikološko društvo. Rektor Boras smatra kako je Plenković dao izniman doprinos u radu brojnih sveučilišnih odbora i povjerenstava te kako je aktivno promicao ugled Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 30. rujna 2013.

Godinama živi u Sloveniji gdje i nakon umirovljenja predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku.

Inflacija Emeritusa za vrijeme mandata Borasa

Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, predoženik za izbor u zvanje professor emeritus mora imati posebne zasluge za razvitak i napredak Sveučilišta te priznat međunarodni i domaći znanstveni doprinos. Professor emeritus ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu i može sudjelovati u izvođenju dijela nastave. Profesori emeritusi ostvaruju i financijsku naknadu koja se isplaćuje iz sredstava doznačenih Rektoratu Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu, do mandata rektora Borasa, godišnje u prosjeku imenovalo 15 emeritusa. Od mandata rektora Borasa (listopad 2014.), taj se broj penje pa je u razdoblju od 2014. do 2016. dodijeljeno čak 36 počasnih zvanja professor emeritus.

Uz to, tijekom 2015. došlo je do dopune Pravilnika o dodjeli počasnog zvanja, na način da Sveučilište sada može dvaput godišnje pokretati prijedlog dodjele počasne titule professor emeritus, kao i dodatak da rektor može, na svoj prijedlog, dodijeliti počasno zvanje nekome od umirovljenih profesora i to van kvota, piše Srednja.

Komentiraj