poruka s Bačvica

SDP: Pobačaj mora biti besplatan, kao i kontracepcija

Službene brojke o broju izvedenih pobačaja u Republici Hrvatskoj nedvojbeno pokazuju da je pobačaj u našoj zemlji ušao u sivu zonu što zbog neokonzervativnog vala, što zbog nečinjenja nadležnih institucija, što zbog zloporabe određenih instituta, kao što je onaj priziva savjesti.

Kakvu razinu ostvarivanja ovoga prava žena da odlučuju o svome tijelu i broju djece koje žele imati pruža još uvijek aktualni zakon koji regulira ovo područje, a donesen je davne 1978. godine? Kako i zašto je došlo do prijedloga za njegovu ocjenu ustavnosti? Kako je moguće da je zakon koji regulira to pravo na snazi ,ali je pobačaj na zahtjev uglavnom sve teže dostupan?

Do kuda sežu aktivnosti konzervativnih krugova-protivnika pobačaja i otkuda potiču? Što je priziv savjesti, tko ga primjenjuje i kako funkcionira u hrvatskoj praksi? Što međunarodni akti za zaštitu ljudskih prava govore o pravu na pobačaj? SDP pitanje ostvarivanja prava na pobačaj smatra izuzetno važnim i jednim od temeljnih davno stečenih prava žena.

Zato je u proceduru Hrvatskoga sabora uputio svoj prijedlog zakona-Prijedlog zakona o Medicinskom prekidu trudnoće koji na suvremen način, u skladu s dosezima medicinske znanosti i zaštite ljudskih prava regulira pitanje pobačaja.

„Mi smo očekivali kako će vladajući izaći sa svojim prijedlogom Zakona kako je Ustavni sud i rekao u veljači ove godine, međutim to se nije dogodilo. Zato je SDP predložio svoj Zakon o medicinskom prekidu trudnoće u kojem se zalaže i u kojem predlaže da pobačaj u Hrvatskoj kao i kontracepcija bude besplatan. Veliku pažnju polažemo edukaciji mladih o spolno odgovornom ponašanju i smatramo da treba uči u obrazovni kurikulum, produžujemo dob za izvođenje pobačaja na zahtjev s postojećih 10 tjedana od začeća na 12 tjedana”, kaže Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske i dodaje kako SDP smatra da je pobačaj u RH izigran uvođenjem instituta priziva savjesti.

„Kada govorimo o Hrvatskoj ogroman broj ginekologa i ginekologinja, kao i anesteziologa i anesteziologinja je pod prizivom savjesti te zbog toga ne može izvršiti taj zahvat koji predstavlja temeljno pravo žene da odlučuje o svome tijelu i da odlučuje koji broj djece će imati. Konkretno u KBC-u Split poznato je da od 30 specijalista ginekologa, 29 je pod prizivom savjesti.“

Na ovu temu možete popričati i sami s predlagačima Zakona i to u 18 sati u prostorijama GO SDP-a Šetalište Bačvice 10 gdje će biti održana i javna tribina za građanstvo na ovu temu.

Komentiraj