kurikularna reforma

SDP na temu reforme obrazovanja: “Obrazovanje je na čekanju”

Unaprjeđenje obrazovanja bi trebala biti jedna od najvažnijih reformi Vlade Republike Hrvatske. Čak je i HNS to naveo kao glavni razlog njihove suradnje s HDZ-om no vidjeli smo koliko je to bilo istinito.

U međuvremenu, za članicu Posebnog stručnog povjerenstva Jasminku Buljan Culej je utvrđeno da je lagala javnosti, a u tijeku je i nejasan i netransparentan natječaj za Ekspertnu radnu skupinu. Kada će oni početi s radom, to se niti ne nazire.

Tim povodom prof. Suzana Bartulović ̵Kačić, članica Predsjedništva i predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP Split kaže:

“Dobro obrazovanje je temelj osobnog uspjeha, kao i društva u cjelini. Dok se u zemljama Europske unije u istraživanje i razvoj ulaže više od 2% proračunskih sredstava, u Hrvatskoj je to manje od 1%. Osim toga, zabrinjava nas sve jači konzervativizam i netolerancija među mladima zbog čega treba uvesti Građanski odgoj u školske kurikulume. Učenike i mlade važno je  motivirati stalnom učenju novih suvremenih sadržaja, usvajanju kompetencija koje zahtijeva moderna Europa, kako bi bili uspješni građani i aktivnije sudjelovali u stvaranju boljeg društva. Treba poticati spoznaju o važnosti solidarnosti, o toleranciji i uvažavanju drugih i drugačijih te o zdravim načinima života. Cilj je stvoriti ozračje za kvalitetno i aktivno uključenje mladih u sve vidove društvenog i gospodarskog djelovanja.”

Gradski vijećnik i član Predsjedništva SDP Split, dr. sc. Joško Markić nadodaje:

“Mladi su temelj budućnosti, opstanka i razvoja grada Splita. Njihova kreativnost, energija, ideje i želja za poboljšanjem svijeta oko sebe ključni su čimbenici održivog i inovativnog društva i gospodarstva. Stoga moramo težiti što bržem uklanjanju prepreka i ograničenja koja djecu i mlade sprječava u postizanju njihovog maksimalnog potencijala. Cjelovita kurikularna reforma je trebala ponuditi rješenja koja bi uskladila obrazovanje s potrebama tržišta rada i unaprijedila sustav obrazovanja, ali je nažalost zaustavljena i neizvjesno je kada će se nastaviti”.

SDP Split jos jednom ističe da se istinska reforma obrazovanja treba temeljiti na jasnim stručnim kriterijima te poziva premijera i ministricu znanosti i obrazovanja na odgovoran pristup ovoj temi.

Komentiraj