početak škole

Školska godina je pred vratima, a posljednje pripreme mogu biti itekako skup pothvat

Nova školska godina je pred vratima. Do početka nastave je preostao tek vikend za zadnje pripreme.

Školska torba, obuća, bilježnice, pernice – popis je poveći – a ponekad i troškovi – iako na klupe svih osnovnoškolaca stižu knjige pod pokroviteljstvom države, pišu Vijesti.hr.

Ponuda pribora za nastavu raznovrsna – u novu školsku godinu, Nela kreće spremna!

“Na početku školske godine kupim više bilježnica nego što imam predmeta zato što mi se ne da stalno ići u dućan, da mi se ne dogodi da moram kupiti, a dućan mi je zatvoren ili tako nešto”, kaže Nela koja kreće u sedmi razred.

Opremiti dijete za školu može biti skup pothvat. Armando je u potrazi za novom torbom i pernicom.

Kupit će, kaže, ono što mu se sviđa i što je kvalitetno.

A odluka nije laka, jer troškovi pribora, torbe i papuča za školu mogu poprilično narasti. Udžbenici su za osnovne škole ove godine besplatni, no sve ostalo se plaća. Za niže razrede osnovne škole radne bilježnice, pribor, likovna mapa i pisanke koštat će vas 600 kuna. Za više razrede cijena skače gotovo do tisuću. Gimnazijalci će pak samo za knjige i radne bilježnice platiti 2000 kuna.

Tako će na primjer opremljeni osnovnoškolac roditelje koštati oko 1000 kuna, a opremljeni srednjoškolac minimalno tri tisuće kuna.

Lakše torbe?

“Vi možete naći torbu koja košta 1500 kuna i takve torbe se zaista i prodaju, naravno ne u tolikoj količini od onih koje su 300,400,500 kuna. Sve zavisi o raspoloživom dohotku, pa i odabiru roditelja i đaka. Kod dečkiju je to malo jednostavnije, a kod cura kompliciranije”, govori suvlasnik knjižare Zvonko Čubrić.

Muku po kupovini, neki su gradovi olakšali svojim sugrađanima.

Tako će u Zagrebu osnovnoškolci dobiti besplatne radne bilježnice, kutije za tehnički odgoj, radne materijale za fiziku, kemiju i biologiju. Split daje besplatne radne materijale, uz likovne mape i atlase. Rijeka se odlučila dati besplatne obroke učenicima čije su obitelji korisnici socijalnog programa. A u Osijeku će novac namijenjen za udžbenike, potrošiti na opremanje vrtića, dvorana i škola.

“Sada kreće nešto kao škola za život, možda će biti manje knjiga, od sada krećemo raditi s laptopima, kompjutorima. Dobili smo nove laptope i učimo se na njima puno radit”, govori učenica Nela.

Digitalizacija nas dovodi do manjeg opsega knjiga, bilježnica i vježbenica. Nova reforma trebala bi tako dovesti i do lakših torba i kreativnije nastave, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj