154 građana Splita

Splićani u Kninu sljedećih deset dana na obuci za pričuvne vojnike

Ukupno 154 građanina Splita i okolice od danas su u Kninu, gdje će provesti sljedećih deset dana, obučavajući se “ključnim temeljnim vojnim vještinama (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija) i pomoći civilnim institucijama”.

Naime, toliko je osoba s ovog područja dobilo pozive da se odazovu na obuku pričuvnika, a radi se o kontingentu ljudi iz 5. pješačke pukovnije Split. Njima tako sad sljeduje deset dana prašinarenja po Kninu i izigravanja vojnika. Barem je tako Ministarstvo najavilo, a sukladno svojem Planu obuke u 2019. godini.

Prema odluci i pravilnicima MORH-a, poslodavci pozvanih pričuvnika bili su izviješteni o pozivu svojim zaposlenicima, koji će nakon odrađenog prašinarenja donijeti potvrdu o svom boravku, s kojom će poslodavci od MORH-a tražiti refundiranje plaće pričuvnicima. U teoriji, ne bi trebalo biti problema s tim poslovnim izostancima. Jasno je da teoriju mora još potvrditi praksa, obzirom da poslodavac mora nekako tih deset dana nadoknaditi odsutnog zaposlenika, kojeg još uz to plaća.

Split je inače najlošije prošao u ovom “rezervističkom” planu za ovaj prvi kontingent, jer će se u Logističkoj pukovniji Zagreb i 3. topničko raketnoj pukovniji Zadar u ovom prvom naletu biti pozvano ukupno 241 osoba u obje postrojbe. Doduše, samim pozvanim za obuku iz tih jedinca moglo bi biti malo gore, jer njihov red za obuku je u studenom, kad bi moglo biti i malo zafrkanije vrijeme za vojne igrarije.

Ovo su prve prave obuke ove godine za pričuvne postrojbe, novi koncept unutar MORH-a, kojeg je fanatično zagovarao ministar Damir Krstičević. Zamjerke da je ovakav sustav problematičan u državi koja ima problema s manjkom radne snage, kao i da ovakav sustav te naveliko spominjane domovinske sigurnosti malo puno podsjeća na koncept općenarodne obrane i društvene samozaštite, mantre iz one bivše države, nisu bile dovoljan razlog za odustajanja. Došlo je tako do toga da će 150-tak Splićana biti ovogodišnji pokusni primjerci ovog sustava kojim bi Hrvatska, na papiru, trebala biti spremnija za razne napade.

Komentiraj