Tako to ide u Hrvatskoj / 'Sram me koliko nemam, a ne koliko imam': Zasad, jedini lijek protiv uhljebništva je novinarstvo!

Rijetko kada neka televizijska priča odjekne kao što je odjeknula ona Danke Derifaj iz RTL-ove Potrage

30.1.2020.
9:30
VOYO logo

O tome priča cijela Hrvatska. To je tema svih televizija, svih novina i portala, o tome se priča i u tramvaju i u frizerskom salonu i u Saboru i u Vladi. Rijetko kada neka televizijska priča odjekne kao što je odjeknula ona Danke Derifaj iz RTL-ove Potrage o zamjeniku direktora APN-a koji si je od istog tog APN-a kupio povlašteni stan. I cijela Hrvatska se čudi i zgraža, ali dotičnom gospodinu Krešimiru Žuniću  tu ama baš ništa nije čudno ni nemoralno. Čak planira i tužiti RTL. Jer, on je navikao da je to normalno. 

Navikao je Žunić na ministre koje prilikom ispunjavanja imovinskih kartica uhvati amnezija, čuo je već prije za direktore koji idu iz jedne u drugu državnu firmu i isplaćuju si ogromne otpremnine, čitao je čovjek u novinama kako raznorazni državni službenici priznaju da ne rade ništa, a zarađuju 20.000 kuna, pričali su mu i da ima načelnika koji općinski novac troše na janjetinu i odojke, čuo je već da u Hrvatskoj žive takozvani uhljebi, toliko specifična vrsta, da za nju na drugim jezicima nema prijevoda ni primjerene riječi pa je pomislio: nema veze što imam plaću 12.000 kuna, nema veze što imam stan u Zagrebu pa što ne bi ja sam sebi dodijelio još jedan, umjesto nekoj bezveznoj siromašnoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tu nije kraj. Gospodin Žunić ne živi u Zadru, nego je većinu vremena u Zagrebu. Ali zamjenik direktora agencije koja je izgradila na tisuće stanova skutrio se u 30 kvadrata jedne male dvorišne zgrade. Zašto? Jer svoj stan iznamljuje Lovri Kuščeviću.

Uhljeb - osoba koja radi malo, ali ne može dobiti otkaz, mirovina osigurana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhljebistan - država u kojoj rastu uhljebi.

uhljebiSTAN - način stjecanja stana uhljeba u Uhljebistanu-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada smo utvrdili gradivo prelazimo na izjavu o kojoj pričaju svi!

"Do kraja tjedna ću prijaviti na moju sramotu jednu ipo nekretninu i dva stambena kredita. Pa mene je sram koliko nemam, a ne koliko imam. Nemam vozila, nemam pokretnina. Imam jednu ipo nekretninu i dva stambena kredita. Pa šta će premijer mislit o meni, kako sam sposoban čovik, sebi ne može pomoć, a može servisirat usluge građana", pričao nam je Žunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov magazin Potraga otkrio je kako je Krešimir Žunić, sada već bivši v.d. direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama kupio POS-ov stan upravo od APN-a. Dok je bio zamjenik ravnatelja APN-a taj je stan iznajmio njegov sin s pravom prvokupa, a na kupoprodajnom ugovoru će kasnije pisati imena sina i oca Žunić.

"Ja nisam bio najmoprimac. Ja nisam bio kupac. Kasnije, kasnije, doći ćemo do toga dijela. Ako govorimo trenutku kad je Marko Žunić ušao u posjed kao najmoprimac ni kupac. Isključivi najmoprimac u tom trenutku je bio Marko Žunić", opravdavao se Žunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščevića i Žunića spaja način dodjele POS-ovih stanova

Dakle, sin Krešimira Žunića ušao je najam pa kasnije kupio stan po višestruko nižoj cijeni od tržišne.

Vratimo se sada na to što premijer misli o čovjeku koji sebi pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledao sam, malo neobično moram priznati. Izjava i cijela ta situacija. Imat ću razgovor s ministrom Štromarom pa ćemo vidjeti o čemu se radi. Nisam imao informacije, ali djeluje mi dosta neobično", komentirao je premijer Plenković.

A ministar Štromar je vidno šokiran u Potrazi rekao da je sve prijavio DORH-u. U srijedu je Žunić dobio otkaz. I s druge strane Markova trga komentirala se ova vijest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I još koja crtica o smijenjenom direktoru Žuniću i o onome što posjeduje.

Krešimir Žunić ima stan od 78 kvadrata na Maksimirskoj cesti. U razgovoru za 24 sata kaže da u stanu povremeno zna živjeti Lovro Kuščević jer se stan iznajmljuje Hrvatskom saboru što porezne obveznike košta 350 eura. Istovremeno, Žunić živi u dvorištu, odnosno dvorišnim prostorijama koje je na korištenje dobio, kako kaže, od supruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da živi u 40-ak kvadrata, a da mu je plaća u APN-u bila oko 12.000 kuna s olakšicama za djecu. Za 24 sata priznaje da mu je Kuščević veliki prijatelj, da ga je zadužio kao dijete jer mu je kupovao sendviče. Nije poznato je li mu dao i recept kako se obogatiti.

Osim prijateljstva, Kuščevića i Žunića spaja način dodjele POS-ovih stanova. Tako je Kušćević, dok je bio načelnik dodijelio stan svom kolegi i šogoru. Tu su i zlatni pašnjaci koji su postali atraktivna građevinska zemljišta. Nisu ovi prijatelji iznimka u idejama kako pomoći sebi i bližnjima. Sjetite se Mladena Jozinovića bivšeg direktora Piškornica sanacije koji je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa. Ravnateljica za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić pod istragom je zbog sumnje da je povukla novac iz eu fondova za vlastiti OPG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i kralja uhljeba! HDZ-ovac Željko Krapljan bio je saborski zastupnik, a kasnije direktor u Hrvatskim cestama, Ministarstvu obrane, HAC-u, vodio Sisačke tržnice, savjetovao u Razvojnoj agenciji Sisak. Uz svaki odlazak na novo mjesto išla je i pozamašna otpremnina od preko 100.000 kuna. 

No, ni Krapljan sebe ne smatra uhljebom: "Ne, nikakav uhljeb i ništa mi nije neugodno". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo neugodno ni Duji Bonacciju koji je sam za sebe rekao da je uhljeb. Prije dvije godine je revoltirano priznao da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ne radi ništa, ali prima plaću. Isto je i danas.

"Ja se osobno zalažem da uhljebi budu prepoznati kao profesionalna pozicija. Dakle, ja sam osobno uhljeb. Primam plaću, a moja matična kuća Ministarstvo obrazovanja mi ne da je ništa da radim. Pa bih ja predložio gospodinu Juričanu da se udružimo i da on meje uzme za ministra uhljebništva, ako ne u Vladi bar u Holdingu za početak. Ja sam siguran da bismo mi našli još lopova i uhljeba samo kad bismo na tome poradili", rekao je Bonacci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zasad, jedini lijek protiv uhljebnitšva u Hrvatskoj je novinarstvo!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo