donosi dunja mazzocco drvar

Stigla najavljivana promjena vremena: Za veći dio Hrvatske izdan meteoalarm

Lagano nam dolazi najavljivana promjena vremena. No, današnji dan tek je početak. Uz očekivana grmljavinska nevremena, najavljena je i tuča te su izdana brojna upozorenja diljem zemlje.

Za cijelu Hrvatsku na snazi je meteoalarm, ponajviše narančasti, osim za područje Gospića, Knina i Splita gdje je izdano žuto upozorenje, pišu Vijesti.hr.

ESTOFEX, europski servis za prognoziranje oluja najavio je mnogobrojne opasnosti za dijelove Hrvatske.

“Najviša razina 3 izdana je za dijelove Hrvatske, i to većinom unutrašnjost Hrvatske, ponajprije sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku te dio Slavonije; postoji mogućnost iznimno krupne tuče i nalete olujnog vjetra. Također mogući su iznimo izraženi grmljavinski pljuskovi.

Razina 1 i razina 2 izdane su za područje sjevera Italije, jugoistočne Austrije, Slovenije, Mađarske, dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Bugarske; uglavnom za mogućnost tuče, lokalno izražene grmljavinske pljuskove te mogućnost naleta olujnog vjetra”, piše na Facebook stranici HR Vrijeme.

Na Facebook stranici MeteoAdriatic fokusirali su se na situaciju na Jadranu.

“Kratak pregled sinoptičke situacije za sutra jer smatramo da je iznimna; s fokusom na Jadran, posebno njegovu sjevernu polovicu.

U jugozapadnoj visinskoj struji prema našim krajevima pritječe topla i nestabilna zračna masa. Vrhunac nestabilnosti očekuje se danas poslijepodne”, stoji na njihovoj objavi na Facebooku.

Komentiraj