nisu svi u jednakom položaju

Stižu božićnice za umirovljenike: Evo koliko će novaca dobiti umirovljenici nekih dalmatinskih gradova

Većina umirovljenika i ove godine će Božić proslaviti skromnije nego ostali građani. Stoga je četrdesetak gradova i općina odlučilo i ove godine pomoći svojim starijim sugrađanima isplatom ‘božićnica’.

No, nisu svi umirovljenici u Hrvatskoj u jednakom položaju. Neki neće dobiti ništa, dok će drugi ipak moći kupiti poklon unucima ili napuniti hladnjak, piše Vijesti.hr

Evo koliko će umirovljenici u nekim dalmatinskim gradovima dobiti:

Trogir

Dalmatinskim gradovima pridružio se i Trogir, gdje će ove godine u odnosu na lani veći broj umirovljenika dobiti božićnice. Naime, cenzus je povećan sa 1.500 na 2.000 kuna mirovinskih primanja, a novčani iznosi jednaki su po kategorijama kao u Vinkovcima, dakle od 200 do 400 kuna.

Solin

Podjela božićnica u obliku poklon bonova započela je u Solinu. Vrijednost bona je 300 kuna za umirovljenike s do 1.300 kuna primanja, a 200 za one s do 2.300 kuna. Zanimljivo, ovo pravo ne ostvaruju oni s inozemnom mirovinom, a bonove od 300 kuna dobit će i socijalno ugrožene obitelji.

Metković

Božićnice su osigurane i za umirovljenike Metkovića, ali za njih se prijaviti moraju najkasnije do 10. prosinca. Po 300 kuna osigurano je za one s do 1.500 kuna, a po 200 od toga limita do 2.000 kuna mirovine.

Split

Dva milijuna kuna za isplatu božićnice umirovljenicima uoči blagdana osigurao je i Split. No, neće svi dobiti jednako, nego ovisno o visini primanja. Najveći iznos od 300 kuna razveselit će one s mirovinom do 1.500 kuna, dok će 150 kuna dobiti stariji građani čija penzija iznosi od 1.500 do 2.000 kuna. Ujedno je riječ o osobama koje primaju naknadu za umirovljenike, dok korisnike osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb s gradskom naknadom čeka 200 kuna božićnice.

Lani je u Splitu jednokratnu novčanu pomoć za blagdane ostvarilo gotovo 9.000 umirovljenika te oko 500 korisnika osobne invalidnine. Iz gradskog proračuna za ovu namjenu isplaćeno je oko 1,9 milijuna kuna, a sličan broj primatelja očekuje se i ove godine, pišu Vijesti.hr

 

Komentiraj